Тръмп подкрепя Орбан на изборите в Унгария

След като Джо Байдън вече е президент, отношенията между Вашингтон и Будапеща се влошиха

САЩ
16:08 - 04 Януари 2022
1486
Тръмп подкрепя Орбан на изборите в Унгария

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя унгарския министър-председател Виктор Орбан в кандидатурата му за четвърти пореден мандат, съобщава „Политико“.

Унгарският лидер "истински обича страната си и иска сигурност за народа си", заяви Тръмп в изявление в понеделник. "Той свърши мощна и прекрасна работа в защита на Унгария, спиране на незаконната имиграция, създаване на работни места, търговия, и трябва да му бъде позволено да продължи да го прави и на предстоящите избори", каза бившият президент на САЩ.

Унгарските гласоподаватели ще гласуват тази пролет, за да изберат между управляващата партия "Фидес" на Орбан и разнообразния опозиционен алианс от шест партии, който подкрепя консервативния политик Петер Марки-Зай като свой кандидат за министър-председател. Проучване на „Политико“ показва, че съперниците на изборите са в напрегната надпревара.

Критиците обвиняват дългогодишния министър-председател, който подкрепи Тръмп на изборите в САЩ през 2020 г., че подкопава демократичните норми и придвижва партията си към крайната десница.

Двамата политици се радваха на приятелски отношения по време на мандата на Тръмп в Белия дом, като през 2019 г. бившият американски лидер отбеляза, че Орбан е "вероятно като мен" и "малко противоречив, но това е нормално".

След като Джо Байдън вече е на поста, отношенията между Вашингтон и Будапеща се влошиха и Унгария беше изключена от Срещата на върха за демокрация миналия месец.

В одобрението си в понеделник Тръмп заяви, че Орбан е "силен лидер и е уважаван от всички".

"Той има моята пълна подкрепа и одобрение за преизбирането му за министър-председател!", каза той.