Тръмп пожела процес по импийчмънт в Сената

Американският президент иска тайнственият разобличител да даде показания, твърди, че знае кой е

Новини
16:52 - 22 Ноември 2019
2922
Тръмп пожела процес по импийчмънт в Сената

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че иска да бъде съден от Сената на САЩ, ако Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласува за отстраняването му от длъжност.

Тръмп каза в интервю за любимата си телевизия Fox, че би искал демократи, борещи се за импийчмънт като "лудия" Адам Шиф, да дава показания.

Въпреки че контролирания от Републиканската партия Сенат може да свали всякакви членове за импийчмънт, представени от Камарата на представителите, Тръмп каза, че би искал да види разследването срещу него да премине към процес в Сената.

"Искам процес", настоя той, допълвайки: "Искам Адам Шиф да дава показания за разобличителя, който е фалшив разобличител." Той има предвид разобличителя от американското разузнаване, чийто доклад за телефонен разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски даде началото на разследването за импийчмънт срещу него.

Наричайки председателят на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите Адам Шиф "луд", Тръмп добави, че "човекът, за когото искам най-много искам да дам показания, е Лъжливия Шиф... и това, което искам да знам най-много, е защо той измисли моето изявление?"

Драматичната интерпретация на Шиф пред Конгреса на телефонния разговор на Тръмп, за който демократът по-късно каза, че е "пародия", е само част от спора между него и Тръмп. Тръмп също така разкритикува остро Шиф за провеждането на изслушванията за импийчмънта с втора и трета ръка свидетели, които досега не успяха да предоставят конкретни доказателства, че президентът е уредил споразумение "услуга за услуга" със Зеленски. Демократите твърдят, че Тръмп е задържал военна помощ за Украйна, докато Киев не започне разследване за корупция срещу семейството на кандидата за президент Джо Байдън, който е политически противник на Тръмп.

Тръмп също така коментира, че би искал да чуе Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент Джо Байдън, да свидетелства пред Сената. Хънтър е бил в управителния съвет на енергийната фирма Burisma от 2015 до 2019 г., позиция, за която Тръмп твърди, че му е била подарена като част от корупционна сделка между баща му и Киев.

Американският президент каза също така, че иска тайнственият разобличител да даде показания, твърдейки, че знаел самоличността му.