Тръмп прати 18 000 войници срещу бунтовниците

Новини
20:34 - 02 Юни 2020
3507
Тръмп прати 18 000 войници срещу бунтовниците

В 29 американски щата Националната гвардия е разположила 18 хиляди войници, съобщи Ройтерс, като цитира шефа на Националната гвардия. Повишено е нивото на защита на стратегически обекти в Съединените щати, като Пентагона и военни бази около Вашингтон.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще разположи армията по улиците, за да възстанови обществения ред, ако губернаторите на щати бездействат.

Съединените щати преживяха поредния ден на бунтове, последвали смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио предупреди да не се изпраща Националната гвардия в града. Закон за потушаване на въстания от 1807 година дава възможност на американския президент да изпрати армията на улиците в американските градове, където протестиращите не се съобразиха с вечерния полицейски час и отново излязоха по улиците с искания за справедливост и срещу полицейския произвол.

Повечето демонстрираха мирно, но отново имаше грабежи, арести и жертви.

В Чикаго загинаха двама демонстранти, в Сейнт Луис четирима полицаи бяха простреляни, а в Ню Йорк демонстранти разбиха витрини на луксозни магазини на Петьо авеню.

Президентът Тръмп сравни нападенията срещу полицията с вътрешен тероризъм и е убеден, че създалият се хаос е дело на професионални провокатори - анархисти, сред които конкретно крайно лявото движение "Антифа".

„Мобилизирам всичкия наличен федерален ресурс - граждански и военен, за да се спрат бунтовете и грабежите, разрухата и палежите. Ако щат или град откаже да предприеме необходимите действия за опазването на живота и имуществото на гражданите си, аз ще разположа американски военни и бързо ще реша проблема вместо тях“, заяви президентът в Розовата градина на Белия дом на спонтанно свикана пресконференция, на която се обяви за "президент на закона и реда".

Вероятният му съперник за поста, кандидатът на демократите Джо Байдън, остро осъди действията на полицията, която по време на пресконференцията използва сълзотворен газ срещу протестиращи пред оградата на Белия дом.

Във Филаделфия Байдън заяви, че Америка има крещяща нужда от лидер, който да обедини нацията.

„Не мога да дишам“ - това е викът, който трябва да ни събуди. Не за първи път чуваме този вик. Но е време да се вслушаме в него, да се опитаме да го разберем, да отговорим подобаващо с действие. Настъпи моментът да се справим с расизма, да се преборим със социалното неравенство, което съществува. В момента се борим за сърцата на американците“, заяви Байдън в осмия ден на демонстрациите срещу завършилия фатално арест на Джордж Флойд.

Междувременно съдебните медици официално обявиха смъртта му за убийство, в следствие от задушаване.