Тръмп прехвърля 30 самолета F-16 от Германия в Полша

Досега в републиката са дислоцирани около 5 хиляди американски военни

Свят
11:40 - 23 Юни 2020
1097
Тръмп прехвърля 30 самолета F-16 от Германия в Полша

Президентите на САЩ и Полша Доналд Тръмп и Анджей Дуда координират в Белия дом прехвърлянето от Германия в Полша на около 30 американски F-16, както и армейско командване, съобщава полският вестник Dziennik Gazeta Prawna, цитиран от ТАСС.

Също така, командването на 5-ти корпус на американската армия от Кентъки, което има щаб в Германия, ще бъде прехвърлено в Полша.

Очаква се до две хиляди американски войници да пристигнат в републиката, а не както се смяташе до хиляда. Президенти ще подпишат и споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, регулиращо принципите, по които американците ще действат в Полша.

В допълнение ще се прехвърлят и пет транспортни самолета С-130 Херкулес, като се обсъжда и възможност за придобиването от Варшава на бойни хеликоптери.

Полша и САЩ обсъждат засилването на американското военно присъствие на полска територия от есента на 2018 г., когато при посещението във Вашингтон, Дуда предложи създаването на "Форт Тръмп. Досега в републиката са дислоцирани около 5 хиляди американски военни.