Тръмп прекъсна брифинг след "гаден въпрос" на журналист

Последва и спор с репортера Кайтлан Колинс от Си Ен Ен

Свят
11:17 - 12 Май 2020
1295
Тръмп прекъсна брифинг след "гаден въпрос" на журналист

Президентът на САЩ Доналд Тръмп рязко прекъсна брифинг след "гаден въпрос" на журналист. Журналистът на "СиБиЕс нюз" Веижия Жиан попита Тръмп защо тестването е глобална конкуренция за него, а президентът отговори, като каза, че това е въпрос, който тя трябва да зададе на Китай, съобщават БиБиСи и АП. 

Последва и спор с репортера Кайтлан Колинс от СиЕнЕн, който продължи въпроса на колежката си Жиан с въпрос "защо това е глобална конкуренция за вас, ако всеки ден американците все още губят живота си и все още наблюдаваме повече случаи всеки ден." 

Тръмп отговори, че "те губят живота си навсякъде по света. И може би това е въпрос, който трябва да зададете на Китай. "Не ме питайте. Задайте на Китай този въпрос."

"Сър, защо точно на мен го казвате", пита Жиан, която е родена в Ксиамен, Китай, и емигрира в САЩ със семейството си на 2-годишна възраст.

Тръмп обясни, че ще отговори така на "всеки, който зададе гаден въпрос."

"Това не е гаден въпрос. Защо това има значение", продължава Жиан.

Жиан и Колинс носеха маски на пресконференцията, както и повечето репортери. Това стана практика след последните доклади, че двама служители на Белия дом - помощник на вицепрезидента Майк Пенс и камериер на президента - са дали положителни тестове за коронавируса.

Малко по-късно Тръмп прибегна към "Туитът" и обясни, че "леймстрийм медиите наистина са извън контрол. Вижте как работят (конспирират!) заедно. Те са врагът на хората, но не се притеснявайте, ще спечелим през ноември".