Тръмп замразява всички венецуелски активи

Руските и китайските компании все още извършват значителен бизнес в южноамериканската страна

Свят
11:46 - 06 Август 2019
1192
Тръмп замразява всички венецуелски активи

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи замразяване на всички държавни активи на Венецуела в САЩ, рязко ескалирайки кампания за икономически и дипломатически натиск, насочена към отстраняване на Николас Мадуро от власт, съобщава "Ройтерс".

Заповедта, подписана от Тръмп, надхвърля санкциите, наложени през последните месеци срещу държавната петролна компания и финансовия сектор на страната, както и мерките срещу десетки венецуелски служители.

Действието на Тръмп, най-тежкото досега срещу Мадуро, не само забранява американските компании да се занимават с правителството на Венецуела, но и отваря вратата за възможни санкции срещу чуждестранни фирми или лица, които го подпомагат.

Руските и китайските компании са сред онези, които все още извършват значителен бизнес в южноамериканската страна от ОПЕК.

"Цялото имущество и дялове в имуществото на правителството на Венецуела, които са в Съединените щати ... са блокирани и не могат да бъдат прехвърляни, изплащани, изнасяни, изтегляни или раздавани по друг начин", съгласно изпълнителната заповед, издадена от Белият дом.

Тръмп обясни по-рано, че обмисля карантина или блокада на Венецуела, въпреки че не е споменал, кога или как ще бъде наложена такава блокада. Той предприема по-сериозни действия, след като многобройните кръгове от санкции не успяха да обърнат военните на Венецуела срещу Мадуро или постигнат значителен напредък в отстраняването му от власт.

Американските служители отдавна твърдят, че имат и други оръжия в своя икономически арсенал, дори когато частно изразяват недоволство, че европейските партньори и други не предприемат по-сериозни стъпки и че месеците кампании за натиск не са постигнали повече напредък.

Тръмп обяснява в писмо до Конгреса, че замразяването на активи е необходимо "предвид продължителната узурпация на властта от нелегитимния режим на Мадуро, както и нарушенията на човешките права на режима, произволен арест и задържане на венецуелски граждани, ограничаване на свободната преса и продължаващи опити за подкопаване на временния президент Хуан Гуайдо."

Неговата заповед също заплашваше със санкции всеки, подпомагащ Мадуро или негови лоялисти, което предполага, че Вашингтон може да прибегне до така наречените вторични санкции срещу компании и лица от трети страни.

Фернандо Куц, бивш съветник на Тръмп за Латинска Америка коментира, че изпълнителната заповед може да бъде приложена към американски фирми, ограничавайки възможностите им да правят бизнес с Венецуела, ако искат да продължат да се занимават с американски компании или банки.

Китай и Русия продължават да търгуват с петрол с Венецуела. Този ход би могъл да ескалира напрежението с Китай, с който вече се води разгорещена търговска война, коментира Куц, който сега е старши сътрудник в консултантската фирма.

Китай и Русия, заедно с Куба, продължават да подкрепят Мадуро, което накара американския съветник по националната сигурност Джон Болтън да предупреди Пекин и Москва за подкрепата им.

Заповедта на Тръмп позволява все пак изключения за доставка на храна, лекарства и дрехи, "предназначени да се използват за облекчаване на човешкото страдание".