Трапезата за Великден ще ни излезе поне 150 лв.

Яйца, агнешко, зелена салата и козунаци - това са основните храни, които по традиция се поднасят на великденската трапеза. И също по традиция - тази година отново празникът ще е по-скъп.
Нека да разгледаме цените в произволно избрани супермаркети.
Цената на агнешкото варира, започвайки от 20 лв./кг, стигайки до 40 лв./ кг. Така една задна четвъртина би излязла 115 лв за 3.5 кг. Предна четвъртина от месото средно ще струва 135 лв.
Голяма кора с яйца може да се намери и за под 10 лв. - или около 9 лв. Те разбира се ще са по-дребни. За сметка на това яйцата от свободни кокошки, които да боядисате и добавите към козунака, могат да излязат 22 лв/ за 30 бр.
Репичките са поне левче, а краставиците - близо 5 лв/ кг. Зелената салата пък се движи по около 2 лв. Връзка пресен лук струва 1.20 лв.
Пресните картофи, които присъстват на трапезата като гарнитура към месцето, и този сезон удариха рекорд от по 8-10 лв./ кг
Купешкият козунак стартира от 4 лв. за 500 гр., като ако решите той да е занаятчийски цените започват от 10 и нагоре. И тази година не липсват цени от 50 лв. като в тези случаи печивото е с шоколад или специална плънка.
Ако решите да направите козунака у дома то ще се разделите с още 3 лв. за брашно за козунак, пакет стафиди за около 2.40 лв., жива мая 1.40 лв. Още 1.60 ще ви струва и пакетче локум, който също често се използва за сладкото печиво. Лимоните, които ще се използват за козунака и салатата пък гонят 5 лв./кг. Захарта е около 2.20 лв., а прясното мляко 3.70 лв./ л.
Ядките като бадеми ще оскъпят вашия козунак с още 4 лв. за 100 гр.
Така Великден ще ни струва поне 150 лв.