Трети кораб с мигранти акостира на италианско пристанище

Неправителствената организация казва, че положението с тях е станало нетърпимо

ЕС
13:41 - 08 Ноември 2022
1630
Трети кораб с мигранти акостира на италианско пристанище

Корабът "Райз абъв" на германската неправителствена организация "Мишън Лайфлайн", спасил мигранти в Средиземно море, акостира тази нощ в италианското пристанище Реджо Калабрия, след като получи разрешение за това от италианските власти, предаде Франс прес.

На борда на кораба имаше 93 мигранти и девет членове на екипажа. Но още в неделя на борда му се качиха и представители на властите, за да евакуират четири мигранти заради влошено здраве. Сега както изглежда одисеята на останалите мигранти и на екипажа е приключила, коментира "Мишън Лайфлайн" в Twitter.

Общо четири кораба се намираха в района на Италия с мигранти на борда. В неделя властите разрешиха на кораба на германската неправителствена организация "Ес О Ес Хюманити" - "Хюманити 1", да акостира в Катания и свалиха от него 144 души, повечето от които жени и деца, но също и болни. На кораба останаха 35 възрастни мигранти от мъжки пол, които Италия отказва да приеме.

В същия ден пак в Катания акостира и корабът "Гео Баренц" на "Лекари без граници", който плава под норвежки флаг.  Италианските власти разрешиха от него да слязат 357 мигранти, сред които жени и деца, както и болни, а на борда останаха 215 мигранти.

Засега все още няма развитие по въпроса с кораба "Оушън вайкинг" на "Ес О Ес Медитеране", който също плава под норвежки флаг. На борда му има 234 мигранти, които са там вече 17-и ден.

Неправителствената организация казва, че положението с тях е станало нетърпимо, някои мигранти страдали от депресия, безсъние и се страхували какво ще е съдбата им.

Същевременно Международната организация по миграциите и Върховният комисариат на ООН за бежанците призоваха за спешно решение на ситуацията с четирите кораба с бежанци край Италия, в частност за мигрантите, които са оставали на борда на вече акостиралите кораби, и за мигрантите от четвъртия кораб, който все още не е акостирал в италианско пристанище, предаде ДПА.

Подобен призив отправи и говорител на Европейската комисия.

Новото италианско правителство възприе твърда линия по въпроса с незаконната миграция. Според новия италиански вътрешен министър Матео Пиантедози спасените в морето мигранти са отговорност за държавите, по чиито флагове плават корабите, които са ги спасили.