Трети пореден ден - 0 заразени в Ухан

Китай се разгневи на САЩ - егоистични американски политици подкопават глобалната борба с пандемията

Актуални новини
08:50 - 21 Март 2020
3113
Трети пореден ден - 0 заразени в Ухан

Петък бе третият пореден ден без нови случаи на заразени с COVID-19 в епицентъра на епидемията – град Ухан, съобщава Радио "Китай".

От Комисията по здравеопазване на провинция Хубей уточниха, че до петък общият брой на потвърдените случаи на заразени в Ухан е бил 50 005 души, а за провинцията – 67 800. За последното денонощие в Хубей са починали от усложнения, свързани с новия коронавирус 7 души, 6 от които в Ухан.

В същото време петък бе и третият пореден ден без нови случаи на предаване на вируса вътре в страната. Всички 41 души, за които бе установено, че са носители на COVID-19, са пристигнали от чужбина.

Светът в момента се намира в състояние на пандемия. Десетки страни обявиха, че въвеждат извънредно положение за справяне с COVID-19 и се вижда ясно необходимостта от засилване на международното сътрудничество за справяне с болестта. На този фон, някои американски политици, изхождайки от своя егоизъм и протекционистки ценности, се превръщат в сила, подкопаваща глобалната борба с болестта, твърди в свой анализ Радио "Китай".

Неотдавна американската компания Columbia Broadcasting System съобщи, че ръководителят на Националната комисия за търговия на САЩ Питър Наваро е настоял пред Белия дом да бъде издадена административна заповед, която да насърчи преместването на веригата за доставки на медицински материали от чужбина вътре в страната като част от плана за връщане на производства и намалявяне на зависимостта от вноса.

Изхождайки от идеите на търговския протекционизъм и националната сигурност Питър Наваро се опитва да наложи на Белия дом своята визия за развитието на американската икономика. Това обаче е не само игнориране на останалите страни и народи, но показва и че на Наваро му липсват основни икономически познания.

Глобалната верига за доставки е резултат от десетилетна практика въз основа на ресурсните предимства на различни страни, на пазарни закономерности и избора на бизнеса. Принудителното връщане на индустриалната верига в САЩ с административни средства ще доведе до загуба на производствена ефективност и на печалбите на компаниите.

Неотдавна вестник „Ню Йорк Таймс" съобщи, че американското правителство се е опитало да убеди германска компания, разработваща ваксина срещу COVID-19, да му продаде изследванията си. Цитирайки германски медии „Ню Йорк Таймс" съобщи, че американското правителство е предложило да заплати един милиард долара за да получи правата над ваксината.

Както съобщи английският вестник „Гардиън" някои ръководители, участвали във видеосреща между лидерите на Г-7 са заявили на Доналд Тръмп, че медицинските компании трябва да споделят и координират изследванията си върху COVID-19, а не да предоставят готов продукт само на една страна.

Борбата с епидемията е като огледало, което показва истинската същност на различните страни. На 20 март външните министри на Китай, Япония и Южна Корея проведоха видеосреща, на която обсъдиха сътрудничеството в борбата с епидемията, докато други действат в разрез с принципите на хуманизма и се интересуват единствено от своите страни.

Надяваме се американските политици да си дават по-ясна сметка за реалностите и да проявят по-често човешка съвест.