Тревога преди Никулден: Българската риба изчезва от пазара
В навечерието на Никулден - деня, в който рибата традиционно е „звездата“ на българската трапеза - Сдружение „За достъпна и качествена храна“, отправи сериозно предупреждение: българската риба все по-рядко достига до родните магазини, докато значителна част от продукцията заминава директно за износ.
Равносметката? По-високи цени, празни щандове и все по-засилено присъствие на вносна риба със съмнителен произход, която заема мястото на родното производство.
На заседанието на Консултативния съвет по риба и рибни продукти, проведено на 11 ноември, представителят на Сдружението, д-р инж. Андрей Велчев, беше категоричен: "Българската риба трябва първо да достига до българската трапеза – това е въпрос на национална отговорност, а не просто на пазарен избор."
Организацията обвинява част от производителите и преработвателите, че приоритизират износа, вместо да осигуряват достатъчно предлагане у нас. Според тях това подкопава продоволствената сигурност и поставя българските потребители в неравностойно положение.
"Не може да говорим за устойчив сектор, когато българските семейства купуват чужда риба, а родното производство заминава в чужбина. Секторът трябва да мисли и за България", допълни д-р Велчев.
Сдружението оценява подкрепата на Министерството на земеделието и храните, включително и усилията за въвеждане на държавна помощ „de minimis“. Но предупреждава: тази помощ трябва да бъде обвързана с конкретни ангажименти.
Те настояват за гарантиран минимален дял от родното производство за вътрешния пазар, стимули за реализация на българска риба у нас, по-строг контрол върху етикетирането и произхода на рибата, която се продава. Според организацията държавната помощ не трябва да води до повече печалби за сметка на потребителите, а до повече достъпна и качествена българска риба на българската трапеза.
Организацията припомня, че през изминалия летен сезон са постъпили множество сигнали за некачествени рибни продукти на пазара. Затова настоява за засилен контрол върху рибата, внесена от външни пазари, за да се гарантира нейната свежест, безопасност и ясно етикетиране.
От Сдружението подчертават, че рибата трябва да остане достъпна и масово присъстваща в седмичното меню на българските семейства.
"Рибата все по-често присъства на трапезата на българина – именно благодарение на усилията, които положихме тя да бъде част от пълноценното меню", посочват от организацията.
С наближаването на Никулден посланието е ясно - българската риба принадлежи на българската трапеза. Време е секторът, държавата и производителите да изработят механизъм, който гарантира точно това, пише "Флагман".
