Тревожен рекорд: Гранична полиция отчете 50% по-висок мигрантски натиск

Почти всеки ден има опасни инциденти на границата

Крими
10:10 - 02 Октомври 2023
2279
Тревожен рекорд: Гранична полиция отчете 50% по-висок мигрантски натиск

50% увеличение на мигрантския натиск отчитат от "Гранична полиция".

"Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци достигахме 1500 души недопуснати за денонощие. В момента са около 500 недопуснатите за денонощие благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора", каза пред БНТ главен комисар Антон Златанов, директор на "Гранична полиция".

Той подчерта, че България технически и професионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и решението се очаква да бъде чисто политическо. Австрия, която налага вето на България и Румъния за влизането в безграничното пространство, е обект на поредица от политически совалки.

"Миналата седмица беше министъра на външните работи във Виена, пътувах и аз, после заместник министъра на вътрешните работи, предстои и премиерът да отиде на 4 октомври. Нямаме различия с колегите от Австрия чисто професионално за охраната на границите. Явно решението трябва да е политическо", подчерта гл. комисар Златанов.

"Аз видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута - Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море - през Гърция и Италия - от там 75 - 80% от мигрантите се придвижват. Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти", каза още Златанов.

И отбеляза, че почти всеки ден има опасни инциденти на границата - преследвания, неподчинение на шофьори на моторни превозни средства, превозващи с мигранти.

Той подчерта, че е безкомпромисен по отношение на колеги, изпълняващи недобросъвестно задачите си.

"Готови сме да влезем изцяло в Шенген като Гранична полиция. Правим самооценки и проверки и всичко е наред. При въздушните граници например можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре. Един път трябва да се обясни какво наблюдаваме. Стоим много добре по три показателя. Ограда, технически съоръжения зад нея - сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение и човешки фактор", допълни Златанов.