Три компании обжалваха избора на концесионер на летище "София"

Чака се решение на антимонополния орган, което може да се обжалва пред съда

Новини
15:31 - 29 Юли 2019
1930
Три компании обжалваха избора на концесионер на летище "София"

Две от фирмите, участващи консорциумите, отпаднали от надпреварата да получат 35-годишна концесия на Летище "София", са обжалвали избора на победител в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на 26 юли, съобщи Money.bg.

Това са "Маг Оувърсийз Инвестмънт" ЛТД, водещ партньор в консорциума "Витоша" (класиран на четвърто място) и Консорциум "Еърпортс де Пари" (второ място) срещу решението на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) от 17 юли 2019 година за избор на победител в конкурса за отдаване на столичното летище на концесия.

Три дни по-късно, на 29 юли, към двете фирми се присъедини и "Фрапорт България" (класиран на трето място), обжалвайки решението на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) от 17 юли 2019 година за избор на победител в конкурса за отдаване на столичното летище на концесия, пише Infostock.bg.

Обжалването беше очаквано, защото победителят не беше представил най-изгодните за държавата предложения, като годишна сума за концесията, както и размерът на инвестициите за целия период на концесията.

Какво предстои?

Антимополният български орган (КЗК) ще трябва да се произнесе, като образува производство, което да приеме или отхвърляне на жалбата. Преди това трябва да получи в тридневен срок от Министерството на транспорта цялата документация за проведената концесионна процедура, след което антимонополният регулатор трябва да изготви становище. Решението на КЗК по жалбите подлежи да обжалване пред Върховният административен съд (ВАС). Едва след неговото решение може да се сключи договор с определения за победител.

Ако Министерството на транспорта не поиска предварително изпълнение, което означава жалбите да не спират подписването на договора, ще се чака КЗК да се произнесе. Ако има обжалване - и произнасяне на Върховния административен съд.

Така, ако решението на КЗК се обжалва пред ВАС, има реална опасност новият концесионер да поеме 35-годишната концесия на Летище София след повече от година. След съдебното решение, по задание на победителя предоставя 3-месечен срок за преговори и подписване на договора за концесията и още около година за встъпването във владение и предаването на активите за концесията от страна на държавата.