Три яйца на ден подпомагат зрението

В тях се съдържат пълноценни аминокиселини и „добър” холестерол

Здраве
11:56 - 09 Април 2019
2767
Три яйца на ден подпомагат зрението

Полезни или вредни са яйцата за здравето? Този въпрос вълнува много от хората, след като години наред се смяташе, че едно яйце съдържа повече от половината от дневната ни дажба по отношение на холестерола. Затова и съветите на специалистите бяха да не се прекалява с консумацията на яйца на дневна база, тъй като това може да доведе до проблеми.

Наскоро твърдението, че прекомерната консумация на яйца е вредна, беше опровергана. По препоръките на Световната здравна организация за периода 2015-2020 г. вече отпаднаха горните норми на консумация на яйца.

Вярно е, че яйцата съдържат холестерол, но от добрия – тип HDL, който не е опасен за здравето. Напротив, този холестерол се оказва дори полезен, тъй като спомага производството на витамин D и хормоните тестостерон, естроген и кортизол в организма.

Според последни проучвания добрият холестерол HDL не запушва артериите, както лошият холестерол. Напротив, HDL ги почиства и предпазва съдовете от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, HDL предотвратява натрупването на лошия холестерол. 

Едно яйце съдържа 180 – 186 мг холестерол, докато на черния дроб може да генерира 1000-2000 мг холестерол дневно. Ако диетата ни е богата на храни с високи нива на холестерол, черният дроб се адаптира и въпреки яденето на яйца, нивата на холестерола няма да се повишат.

Яйцето е оптимална храна. Освен съдържанието на полезни мазнини, в него има и достатъчно пълноценни аминокиселини.

Яйцата са богати и на витамини А, В6 и Е, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, желязо, фосфор, селен, магнезий и много други. Не са много храните, която съдържат всички тези хранителни вещества.

Според редица изследвания яйцата подпомагат доброто зрение, подхранват мускулите, костите и дори борят излишните килограми.

Това по колко яйца можем да изядем зависи от това какви други храни консумираме, както и от физическата ни активност. При занижена физическа активност повече от 3-4 яйца седмично не са позволени. При ежедневно спортуване човек може да консумира по едно яйце дневно.