Трикът "Прецакай клиента" в ход: Кръчми и кафенета надуха яко цените /вижте с колко/
Салатите удрят 20 лева, кафето се сервира за над 5, тортички и сладкиши станаха лукс

Докато политици и икономисти се надпреварват да ни убеждават как въвеждането на еврото няма да подгони цените, търговците му намериха цаката – просто увеличиха цифрите преди смяната на националната валута. И това със сигурност няма да е последното поскъпване до края на годината. Както се очакваше - ресторантите и кафенетата отново се оказаха най-пъргави в промяната на цифрите.
Всеки купувач може да види как доста стоки в магазините се оказват с прясно променени цени. Не е нужно да се прави справка с калкулатор, за да се види какво показват сметките. В крайна сметка единствено зеленчуците поевтиняха, но това се дължи и на влизането им в сезона – по принцип по това време цените винаги „олекват”.
Новите цени в кръчмите обаче най-осезателно се усещат, още повече, че продължават да се променят и така заведенията стават все по-солени за средния клиент. Ресторантьорите използват всяка възможност да „пипнат” менюто и да актуализират цифрите, за да им излиза сметката.
Цените на салатите, например, вече гонят 20 лева в по-скъпите заведения, като традиционните „Шопска”, „Селска” и Зелена с яйце, вече се предлагат за над 15 лева, при положение, че само преди няколко месеца цената беше около 11-12 лв.
По-засуканите зеленчукови миксове, с добавка деликатес – риба, скариди, по-интересни сирена – твърдо струват около 20-22 лева. Така че – вече е проблем дори да седнеш на салатка и питие в ресторанта.
Ако вечерята е по-стабилна и искате да вземете основно ястие – пиргответе поне 30 лева. Доскоро блюдата в добрите заведения държаха средна цена около 20-25, но това вече е неактуално. За да стигнат тази стойност, цифрите бяха качвани поне на два пъти. Дори скарата е скочила двойно. Кюфтето и кебапчето отдавна не вървят по 3 лева в кръчмата, а бройката вечце гони 5-6 лева. Гарнитурите също качват цената – поне с по 3-4 лева отгоре. Като капак – количеството намалява и много често ви носят чиния с няколко картофчета, 4-5 парченца краставици или лъжичка лютеница. Толкоз за гарнитура.
Кръчмарите имат тази стратегия – оскъпяват дребните добавки, като хлебчета, пърленки, лути чушки, гарнитури. Тези дребни вкусотийки обикновено докарват до неприятни изненади при поднасянето на сметката, в случай, че не сте обърнали внимание на цените в менюто и сте поръчали ей така. Цената на най-просто чесново хлебче вече гони 10-тачка в централните заведения в София.
За цените на алкохола даже няма нужда да се уточнява – това е първото, с което заведенията удрят джоба на клиента. Да пиеш малка ракия под 6 лева за 50 грама вече е почти невъзможно. Докато преди месеци твърдият алкохол вървеше по 4,50-5 лева, сега нещата са доста променени, а и със сигурност числата ще претърпят още един скок, не по-късно от есента, коментират запознати с плановете на кръчмарите.
Ако не пиете твърд алкохол и предпочитате чаша вино, също ще бъдете неприятно изненадани. Чашата струва около 7-8 лева, а каничката наливно от половин литър вече е 20-25, не 15-17, както беше доскоро. Отбраното вино в бутилка пък може да стигне до над 100 лева за бутилка. За по-нормална цена се смята около 50-60 лева.
Кафенета и сладкарници също побързаха да влязат в крак с времето и набързо да оскъпят напитката, чиято ежедневна консумация винаги е добър източник на печалби.
Цената й се сменя постоянно, а като последно - всички, които предлагаха ободрителната напитка за под 3 лева, вече се коригираха. И в най-скромната сладкарница или бистро чашката вече струва 4 лева. В по-скъпите места върви и по 5-5,50 лв. Отделна тема е какво кафе се предлага – обикновено „Лаваца” или „Илли” върви на по-висока цена, но тарикатите слагат цени от 4 лева и на евтините марки кафе. Така масово се пие блудкаво и некачествено кафе срещу висока цена и без обяснения в менюто какво точно поръчваш.
Сладкишите пък отдавна са пълен лукс – тънките парчета торта вървят по 7-8 лева, а вкусотии като еклери, саварини, скалички, донати – може да хапнете срещу 4 до 6 лева. И при тези лакомства забравете за старите цени.
Стигаме до минералната вода, чиято цена стана така обсъждана през миналата седмица, след като шефът на НАП Румен Спецов шокира всички с данните от проверка, показващи, че цената на някои марки е скочила с 40%. Цифрите взривиха политици и икономисти, които го обвиниха, че умишлено поднася подобна информация и отсякоха, че не е вярна.
В действителност, промяна на цената на най-известните марки минерална вода наистина се забелязва. Например малките водички „Горна баня” или „Девин” на места струват над 1 лев, но пък в хипермаркетите може да ги намерите и срещу 70-80 стотинки. Наистина, преди месеци цифрата беше по-ниска – все още малките дозички се купуваха и срещу 60-70 ст.
По-скъпа е вече и бутилката от литър и половина – на места струва около 1,20-1,30 лв., на други пък все още може да се намери и по 80 стотинки.
12-литровите разфасовки гонят 6 лева, макар че само преди месец струваха 4 лева, че дори и по-малко. Т.нар. „спортни” водички с „биберон” от 700 мл пък вървят по 1,20 лева, срещу стара цена от 80-90 ст.
Изводът от всичко това е ясен и сякаш никой не е изненадан –цените може и да не се вдигнат при приемането на еврото, но ще скочат достатъчно, преди това да се случи и хората вече ясно го усещат по джоба си.