Трима от убитите при стрелбата в Чикаго са българи (СНИМКИ)

Новини
18:27 - 13 Октомври 2019
11044
Трима от убитите при стрелбата в Чикаго са българи (СНИМКИ)

Трима българи и американец са убити при стрелба в жилищна сграда в Чикаго. Едната жертва се казва Цветанка Костадинова, съобщава „Чикаго сънтаймс”. Всичките убити са около 40-годишни и познават стрелеца.

Изстрелите са произведени през нощта срещу неделя. Полицията е иззела оръжието на престъплението, съобщи говорителят на полицията в Чикаго Том Ахерн. А задържаният е съсед на жертвите.

"Трима българи се оказаха сред ликвидираните от свой съсед в Чикаго", информира и „Чикаго трибюн”. Изданието разкрива, че инцидентът станал в събота около 5 часа следобед в апартамента на семейството на улица W Irving Park в Чикаго. Властите продължават да събират информация за това, което се е случило.

Масовата екзекуция на трима българи и американка шокира Чикаго. Полицията блокира района и арестува стрелеца - 67-годишен строителен работник и съсед на жертвите.

Според полицията в Чикаго убиецът е 67-годишен мъж, строителен работник, който познавал жертвите си. Той живеел в същия комплекс с апартаменти от 15 години.

В събота вечерта той излязъл от своя апартамент и отишъл до жилището на съседите си българи

„Когато той е влязъл в апартамента на съседите си, четиримата души са вечеряли. Все още не знаем защо, но мъжът е започнал да стреля и е убил четиримата”, каза пред медиите зам. шефът на полицията Антъни Рико. Мъжът обаче не спрял със стрелбата.

„Той отишъл на третия етаж и влязъл в спор с друга жена, която също живеела в сградата и стрелял по нея”, цитиран е полицейският началник Рико.

Жертвите са българка на 66 години, мъж на 61 години, жена на около 40 години и мъж на около 50. Те са издъхнали от огнестрелните рани. Друга жена е в критично състояние в местна болница. Според информацията, с която разполагаме, четирите жертви са българи.

Властите са открили оръжието на престъплението – личният пистолет на предполагаемия извършител. Той е арестуван. Според тях убиецът е имал проблеми с контрола върху гнева си и преди е влизал в пререкание със съседите си.

„Знаем, че са имали предишни инциденти, които не са били докладвани на полицията. Става въпрос за битови драми – вдигане на шум, размяна на реплики. Това, че жертвите са били на прицела на убиеца, не е случайно”, твърди зам. шефът на полицията в Чикаго Антъни Рико.

Полицията прави оглед на местопрестъплението. Снимки: "Чикаго трибюн"

Мотивите за стрелбата се изясняват. Основната версия на криминалистите е, че става дума за битово убийство, е информацията, която е подадена и към Външно министерство. 

Във връзка със стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която мъж е застрелял четирима души, а пети е в критично състояние, можем да потвърдим, че три от жертвите - две жени и един мъж, са български граждани, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева следи случая още от самото му начало като е дала по случая указания на генералния ни консул в Чикаго. Генералното ни консулство в Чикаго е във връзка с местните власти и е готово да оказва необходимото съдействие.

В Чикаго живеят огромен брой българи, макар да няма скорошна точна статистика. Според данни от 2011 г., българите в този град са между 120 000 и 140 000.