Триметазидин – в центъра на допинг драмата с Камила Валиева

Веществото е в списъка на забранените субстанции, тъй като се използва като сърдечен модулатор

Свят
12:37 - 11 Февруари 2022
5753
Триметазидин – в центъра на допинг драмата с Камила Валиева

Руското дете чудо във фигурното пързаляне Камила Валиева е дала положителна допинг проба. Тя е била взета на 25 декември 2021-а по време на националния шампионат на Русия. Това съобщи международната агенция за тестване (ITA).

15-годишната Валиева е използвала забраненото вещество триметазидин.

Какво е триметизидин и за какво се използва?

Триметазидин се използва за превенция на ангина и за заболявания на сърцето. Той обаче е в списъка на забранените вещества, тъй като се използва като сърдечен модулатор и доказано подобрява физическото състояние. Веществото усилва притока на кръв към сърцето и регулира кръвното налягане. Това вещество не е одобрено за продажба в Съединените щати.

„Ако се занимавате със спорт с голямо натоварване, където изразходвате много енергия и подлагате сърцето си на значителен стрес, това със сигурност може да помогне на сърцето ви да функционира по-добре, теоретично казано”, обяснява доктор Кели Джонсън-Арбър, токсиколог от университетската болница „Джорджтаун”.

Спортният арбитраж трябва вземе решение по казуса с Камила Валиева до 15 февруари. Тогава започва индивидуалната надпревара при фигуристките в Пекин. Камила Валиева е абсолютен фаворит за златото, ако бъде допусната.

Руските атлети са добре запознати със забранените субстанции. През февруари 2018 година Спортният арбитражен съд (КАС) временно отстрани състезателката по бобслей Надежда Сергеева и анулира резултатите й на Олимпиадата в Пьончан поради положителен допинг тест, съдържащ "триметазидин".

Пробата е взета по време на олимпиадата. По-късно КАС отмени наказанието на рускинята, тъй като установи, че забраненото вещество е могло да попадне в организма на рускинята чрез замърсен продукт.