Триумф за Морфов и неговата "Антигона" в Македония

Постановката получи статуетки за най-добър спектакъл и най-добър режисьор, а Деян Донков грабна приза за най-добър актьор от фестивала в античния град Стоби

Актуални новини
10:37 - 13 Октомври 2023
10836
Триумф за Морфов и неговата "Антигона" в Македония

Спектакълът на Александър Морфов - "Антигона", поставен в Плевенския театър, постигна огромен успех по време на Юбилейното 20-то издание на Международния фестивал на античната драма „Стоби“ във Велес, Северна Македония. Постановката получи Гран при за най-добър спектакъл, награда за най-добра режисура за Александър Морфов и награда за най-добър актьор за ролята на Креон на Деян Донков.

Юбилейното 20-то издание на Международния фестивал на античната драма „Стоби“ – Велес се откри на 2 октомври със спектакъла на Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев“ „Антигона".

"Антигона" на Жан Ануи се върна в европейския репертоар, върна се и в България с дългоочакваната премиера на Александър Морфов, театралното събитие на Плевенския театър през лятото на 2022 г. След седемгодишно отсъствие от българска сцена през миналата Морфов постави ярко театрален, ансамблов спектакъл, в който се открояват изпълненията на Деян Донков, Милена Ерменкова, Надя Керанова, Александър Кънев и Ованес Торосян. Цялата трупа работи като единен организъм, за да разкрие механизмите на трагедията, валидни от Античността до наши дни, споделиха тогава от Плевенския театър.

По ирония на съдбата тази година Александър Морфов бе уволнен дисциплинарно като главен режисьор на Народния театър от директора Васил Василев - същият, който го покани да постави "Антигона" в Плевен. Сега отново режисьорът не работи в България, а поставя спектакли в чужбина.

„Публиката пощуря!“, „Ще разкъсат актьорите…“ са само част от коментарите на гостите на фестивала във Велес след спектакъла. Българските актьори бяха буквално обсадени от екзалтираната публика, а аплаузите продължиха повече от 15 минути, споделиха участници на фестивала.

След огромния успех на спектакъла „Антигона“ спонтанно възникна и решението между Димитър Кабаков, директор на Плевенския театър и Сашо Димовски, директор на театъра във Велес за сътрудничество, което да създаде до 2026 г. съвместен мащабен театрален проект между българските и македонските екипи.

Международният фестивал на античната драма „Стоби“ се провежда ежегодно от 1992 г. Античният град Стоби, близо до град Велес, е основан II век пр.н.е. и се превръща в естествен декор на този придобил вече голяма популярност театрален фестивал. Поради големия интерес от 2001 г. фестивалът има статус на международен, а всеки спектакъл, оценяван от международно жури, се посещава средно между 2000 и 3000 зрители.

Двадесетото юбилейно издание на фестивал за антична драма „Стоби“ с мотото „Нови манифести“ бе фокусирано върху античната драма и нейните съвременни разкази. В програмата на фестивала, която продължи до 12 октомври, участваха спектакли от България,  Сърбия, Турция, Казахстан, Гърция и Северна Македония.

Тазгодишният театрален празник IFAD „Стоби“ е с подкрепата на Българския културно-информационен център-Скопие, Министерството на културата на Северна Македония и Община Велес.

Българската „Антигона“ не спира своето пътешествие и още на 6 ноември ще закрие Балканския театрален фестивал в Благоевград. На 16 декември отново гостува на сцената на Народен театър „Иван Вазов“.

Снимки: Стефан Н. Щерев