ТУРБОСКАНДАЛ: Вдигат Национална детска болница... но частна

Кремена Кунева от ДБ бие тъпана - искате ли преглед за 60 лева и нощувка за 100?

Здраве
15:02 - 28 Септември 2022
7011
ТУРБОСКАНДАЛ: Вдигат Национална детска болница... но частна

Дъвканият от години проект за строежа на национална детска болница в София, който да спре умопомрачителното лутане на хиляди родители с болни хлапета из клиниките в столицата и страната, при това касаещи най-тежките случаи, е напът да получи решение, но то да бъде дадено в частни ръце. Че има планове за разкриването на една болница с десетки отделения, но не с държавно участие, а с изцяло частни капитали, първо гръмна специализираният медицински сайт "Клиника", а днес тъпана бие и кандидат-депутатката от ДБ Кремена Кунева. С простия въпрос: 

"Искате ли прегледът да струва 60 лева, а нощувката в такова лечебно заведение - 100?". 

Оказва се, че небезизвестната компания "Търговска лига", оперираща няколко болници "Сърце и мозък" в страната, получила отказ от предишната власт да се сдобие с разрешителни и за такава в София, в кв. Казичене, вече е внесла документите си за разглеждане в здравното министерство. 

А проектът за новата детска болница вече е задвижен - има си и име - безумното "Мама и аз". Освен това предвижда да приеме до 25 хиляди пациенти още догодина след построяването й и авторите са калкулирали и издръжка в размер на около 40 милиона лева.

А "Мама и аз" може да започне да никне съвсем скоро - на бул. "Г. М. Димитров" номер 1 край едно от жилищата на бившия МВР шеф Цветан Цветанов в кв. "Дианабад", където сега оперират две от компаниите на "Търговска лига" - застраховатлено дружество и Националният аптечен център. А решението дали това да се случи е на служебния кабинет. 

Ето какво пише Кунева: 

"Ако такава болница се построи и административната такса за преглед е 60 лв., а „подобрените услуги“ за нощувка са 100 лв. на вечер, достъпно ли ще е детското здравеопазване за всички?
Ако има една такава болница на територията на София, нужна ли ще бъде още една, но държавна? От къде ще се намерят специалистите, които да работят в нея?

Ще може ли държавната болница да бъде конкурентна в заплащането на медицинските специалисти?
Ако родителите нямат възможност да плащат административни такси за частна детска болница, но всички специалисти са вече в нея, кой ще лекува децата?

Ако държавата остави тази болница без аналог (т.е. да имаме и държавна Национална детска болница), това монопол в педиатрията ли ще бъде? Кой ще определя стойностите на пътеките и ще договаря закупуването на лекарствата?

Хипотетично, възможно ли е сега тази компания да вземе разрешение за детска болница и след една година полека-лека да я превърне в някаква друга болница?

Дали на същата тази компания, преди точно два месеца Асена Сербезова не отказа разкриването на нова болница “Сърце и мозък” в Казичене?

Има ли анализ на нуждите, така че проектът да отговаря на тях и ако да, как е възможно компанията да има, а МЗ още да няма такъв анализ? Морално и логично ли е служебното правителство да взема такова решение? Дали е случайно, че точно 6 дни преди изборите обществото ни бива запознато с тази възможност? Имам още много въпроси, но тях, заедно с тези, ще изпратим официално към Министерство на здравеопазването.

И за финал си оставям един съвсем страничен въпрос, който лично мен обаче леко ме напрегна. Трябва ли детска болница да се казва „Мама и аз“? А тати? Вие сериозно ли?! Дали хора, които наистина разбират от детско здравеопазване, отстраняват фигурата на бащата от процеса и това е някакъв стратегически замисъл или като за два месеца - толкоз?"