Турция дари мобилен медицински пункт на Кърджали

Общество
14:31 - 08 Март 2023
1575
Турция дари мобилен медицински пункт на Кърджали

Посланикът на Турция у нас връчи на кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис ключовете за мобилен медицински пункт. В отговор на хуманния жест посланик Айлин Секизкьок получи Почетен знак на Община Кърджали – златен.

Това се случи в кърджалийското село Мост, където бяха извършени и първите прегледи на хора от региона. Мобилният пункт е оборудван с рентген, ехограф, ЕКГ-апарат, апарат за мерене на пулс, хладилна чанта за кръвни проби и друга техника и принадлежности.

Той ще се използва за медицински прегледи в 117 населени места в общината. Първите прегледи в района на селата Мост, Миладиново и Конево ще се извършат в рамките на три дни – от днес до 10 март, включително. За тях, освен местни лекари, от Турция също се очакват медици. Поводът община Кърджали да получи мобилния медицински пункт е 100 г. от основаването на Република Турция.

Посещението на посланик Секизкьок в село Мост е по нейно желание, обясни кметът на Кърджали инж. Хасаан Азис. „Тя поиска да посети някое от малките населени места в региона, за да благодари лично на хората за подкрепата им към пострадалите от земетресенията с Турция“, каза още той.

В родопското село дипломатът посети училище, детска градина и се срещна с жители на населеното място в залата на читалището. По-рано днес посланик Айлин Секизкьок бе в общинския пункт за събиране на материална помощ за пострадалите от земетресенията, където също благодари на хората, участвали с труда си в мащабната кампания.