Турция е готова да одобри кандидатурата на Швеция за НАТО

Свят
13:09 - 23 Януари 2024
1770
Турция е готова да одобри кандидатурата на Швеция за НАТО

Парламентът на Турция се очаква да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО във вторник, преодолявайки най-голямото оставащо препятствие пред разширяването на западния военен съюз, предава "Ройтерс".

Общото събрание на Турция, където управляващият алианс на президента Реджеп Тайип Ердоган има мнозинство, трябва да гласува молбата на Швеция около 20 месеца след като Стокхолм поиска да се присъедини към НАТО след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

След като парламентът ратифицира този ход, се очаква Ердоган да го подпише като закон до дни, оставяйки Унгария като единствената страна-членка, която не е одобрила присъединяването на Швеция.

Унгария каза, че вярва, че членството в НАТО "не е приоритет" за Швеция въз основа на нейните действия. Варшава обеща да не бъде последният съюзник, който ратифицира членството на Швеция, но нейният парламент е във ваканция до около средата на февруари.

Турция и Унгария поддържат по-добри отношения с Русия от останалите членове на ръководената от САЩ Организация на Северноатлантическия договор.

Въпреки че се противопоставя на нахлуването на Русия в Украйна, Турция критикува западните санкции срещу Москва, като предупреди, че ще отговори, ако НАТО подсили военната инфраструктура в двете скандинавски държави.