Турция обвини ЕС в двойни стандарти

Жозеп Борел призова Анкара да съблюдава наложеното оръжейно ембарго

Свят
15:19 - 14 Юли 2020
1133
Турция обвини ЕС в двойни стандарти

Министерството на външните работи на Турция обвини Европейския съюз в политика на двойни стандарти в Либия, информира ТАСС.

Ако иска ЕС да допринесе за мирно урегулиране на либийската криза, Общността трябва да се откаже от политиката на двойни стандарти, свързана с операцията IRINI (мисия за контрол налагането на оръжейно ембарго) и да поддържа международната легитимност в съответствие с решенията на Съвета за сигурност на ООН, обяви говорител на турското ведомство.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел призова Турция да съблюдава наложеното оръжейно ембарго и предупреди, че ЕС възнамерява да засили военноморската операция за контрол съблюдаването на това ембарго.

На 17 юни в Средиземно море възникна инцидент между военни кораби на Франция и Турция. Според телевизия Франс24 турска фрегата край бреговете на Либия отказала да изпълни разпореждане за инспекция на товар от страна на френска фрегата, която участва в операцията на НАТО Sea Guardian. Турският кораб взел намушка френския кораб с помощта на радарната система за насочване на ракети, което бе определено от френското военно ведомство като "изключително враждебни и агресивни действия".

Анадолската агенция пък съобщи, позовавайки се на армията на Турция, че турската фрегата е използвала радарната система за следене на "опасните маневри" на френския военен кораб.