Турция одобри спорен закон за бездомните кучета

Свят
15:53 - 29 Юли 2024
1026
Турция одобри спорен закон за бездомните кучета

Турският парламент одобри стъпка за умъртвяване на част от четирите милиона бездомни кучета в страната, предаде АФП. Според противниците на тази мярка тя може да доведе до мащабно избиване на животни.

Спорният член, част от проектозакон за съдбата на животните, гласи, че болните или агресивни животни трябва да бъдат умъртвени.

Останалата част от закона днес е подложена на дебат и се очаква да бъде приета през следващите няколко дни.

Правителството твърди, че клаузата за евтаназия е нужна, за да се предотвратят нападенията от кучета и разпространението на бяс. То смята, че останалите бездомни кучета трябва да бъдат масово залавяни, настанявани в приюти за животни и предлагани за осиновяване.

Критиците посочват, че разчитането на приютите за животни и осиновяването им в крайна сметка е неприложимо заради големия брой животни.

Защитниците на правата на животните се опасяват, че проектозакона е прикритие за мащабно умъртвяване на животни, въпреки че правителството отрича. Вместо това те се обявяват за масова кампания за стерилизация.

Депутатите започнаха да разглеждат проектозакона, състоящ се от 17 точки, на 28 юли. Депутатите, които се противопоставят на мярката, протестираха като си сложиха бели ръкавици, изцапани с фалшива кръв.

Емоционалният дебат съживи спомените за трагедията от 1910 г., когато османските власти събраха около 60 000 бездомни кучета в Истанбул и ги изпратиха на безлюден остров в Мраморно море.
Тъй като нямали какво друго да ядат, кучетата се разкъсвали едно друго.

Преди дебата президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е изправена пред проблем, „какъвто няма в никоя друга цивилизована страна“ и който „нараства експоненциално“.

Президентът, чиято консервативна партия AKP и нейните съюзници имат абсолютно мнозинство в парламента, обяви, че хората искат „безопасни улици“.

Опозиционната Републиканска народна партия, която контролира Истанбул и други големи градове, съобщи, че нейните кметове няма да прилагат закона, ако той бъде приет.

През последните седмици се проведоха протести и демонстрации, включително в сградата на парламента.

В приетата клауза за евтаназия се казва, че кучетата ще бъдат умъртвявани, ако „представляват опасност за живота или здравето на хората и животните, проявяват неконтролируемо негативно поведение, имат заразна или нелечима болест или чието осиновяване е забранено“.

Правителството заяви, че кметовете, които откажат да изпълняват закона, могат да бъдат вкарани в затвора. То забрани достъпа на посетители до парламента, за да избегне нови протести.