Турция остави в ареста бизнесмена Осман Кавала

Обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството

Свят
13:25 - 10 Февруари 2022
1846
Турция остави в ареста бизнесмена Осман Кавала

Съд за тежки престъпления в Истанбул взе решение да остави в ареста бизнесмена Осман Кавала, съобщи електронното издание на в. "Биргюн".

Осман Кавала е съден по обвинения в "опит за промяна на конституционния ред" и "политически и военен шпионаж" и се намира в затвора вече 1500 дни.
Съд за тежки престъпления в Истанбул разгледа задържането му в затвора, но постанови арестът на Кавала да продължи.

Решението бе взето, след като Европейският съд за правата на човека /ЕСПЧ/ обяви, че Кавала "незабавно трябва да бъде пуснат на свобода", а Комитетът на министрите на Съвета на Европа прие решение да отнесе към ЕСПЧ случая на Кавала за проследяване на изпълнението на решението, напомня "Биргюн".

64-годишният Осман Кавала бе обвинен първоначално за финансиране и участие в антиправителствените протести през 2013 г., започнали от парка Гези, а по-късно обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г.

Съгласно член 46 от Европейската конвенция за правата на човека, страните, ратифицирали конвенцията, сред които е Турция, имат задължението да прилагат решенията на ЕСПЧ.