Турция похвали Швеция, но поиска още екстрадиции

През май Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО

Свят
14:05 - 05 Декември 2022
1492
Турция похвали Швеция, но поиска още екстрадиции

Екстрадицията от Швеция в Турция миналата седмица на кюрд с предполагаеми връзки с тероризма е "добро начало", но Стокхолм трябва да направи повече, преди Анкара да може да одобри членството ѝ в НАТО. Това заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от "Ройтерс".

В петък Швеция депортира турския гражданин Махмут Тат, който потърси убежище в Швеция през 2015 г., след като беше осъден в Турция на 6 години и 10 месеца затвор за предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Това е добро начало от Швеция, което показва тяхната искреност и добра воля. Надяваме се, че ще последват нови екстрадиции в съответствие с тази искреност", заяви Боздаг в телевизионно интервю за държавната телевизия TRT Haber.

Той обаче даде да се разбере, че Анкара очаква още стъпки от Стокхолм, преди да може да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО.

"В съответствие с тристранния меморандум с Швеция и Финландия, те трябва да вдигнат оръжейното ембарго на Турция, да променят законодателството си за борба с тероризма и да екстрадират всички терористи, които Турция поиска. Всички тези условия не трябва да се свеждат до екстрадиции", настоя министърът.

През май Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.