Турция прие закон за справяне с проблема с бездомните кучета

Новини
10:04 - 30 Юли 2024
1323
Турция прие закон за справяне с проблема с бездомните кучета

Турският парламент прие закон, който има за цел да събере милиони бездомни кучета от улиците и да ги настани в приюти. Планът предизвика тревога сред любителите на животните, които смятат, че кампания по стерилизация би била по-добро решение, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Съгласно законодателството, предложено от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, общините ще трябва да съберат от улиците бездомните кучета и да ги настанят в приюти. Агресивните и нелечимо болните кучета ще бъдат евтаназирани, предвижда законът.

Досегашното законодателство предвиждаше общините да стерилизират и ваксинират всички улични кучета и да ги връщат на мястото, където са били намерени.

Смята се, че в Турция има около четири милиона бездомни кучета, а общините са стерилизирали около 2,5 милиона кучета през последните 20 години, се посочва в приетия закон. За животните често се грижат жители от квартала и се отнасят към тях като домашни любимци.

В закона се посочва, че към днешна дата в Турция има 322 приюта за животни с капацитет за 105 000 кучета.

Законът изисква всички общини да заделят най-малко 0,3 процента от годишния си бюджет за изграждане на приюти и услуги по рехабилитация на кучета. Общините разполагат със срок до 2028 г., за да изпълнят тези цели, се казва в закона.

Хиляди хора излязоха на улиците през последните седмици, за да протестират срещу закона, като няколко пъти се стигна и до сблъсъци с полицията, отбелязва Ройтерс.

Защитници на правата на животните изразиха опасения, че някои общини може да предпочетат да убият кучетата под претекст, че са болни, вместо да отделят средства за тяхното приютяване, предаде Асошиейтед прес, докато течаха дебатите по законопроекта.

Други активисти пък обърнаха внимание на случаите на нападения от бездомни кучета. По време на дебатите майката на деветгодишно момиче, което е било прегазено от камион, докато е бягало от агресивни кучета, размаха обувка на детето и обвини депутати от опозицията, че дават приоритет на живота на кучетата пред този на децата. Бащата на загиналото момиче е оглавил сдружение, което води кампания за обезопасяване на улиците от бездомни кучета. Мурат Пънар каза, че най-малко 75 души, включително 44 деца, са починали в резултат на нападения или пътни произшествия, причинени от кучета, от 2022 г. насам.