Турция призова за диалог със САЩ след санкциите

Въпросът ще представлява незабавно предизвикателство за новоизбрания президент Байдън

Свят
15:58 - 14 Януари 2021
1150
Турция призова за диалог със САЩ след санкциите

Министърът на отбраната на Турция призова САЩ да възобновят преговорите за противоречивата покупка от страна на Анкара на руската система за противовъздушна отбрана С-400, като призова Вашингтон да изоставят санкциите и заплахите, информира "Франс прес".

Но Хулуси Акар също така заяви пред чуждестранни репортери в Анкара, че Турция провежда разговори за получаване на втора партида С-400 от Русия, която се конкурира с американските "Пейтриът".

Въпросът ще представлява незабавно предизвикателство за новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, който се очаква да има по-твърда позиция спрямо турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

След повече от година предупреждения, Вашингтон удари агенцията за военни доставки на Турция със санкции миналия месец съгласно закон от 2017 г., който наказва големи военни покупки от Русия.

Акар подчерта необходимостта от диалог между съюзниците в НАТО за адресиране на опасенията на Вашингтон.

"Да седнем, да поговорим, нека положим усилия да намерим път за разрешаване на това", каза Акар и допълни: "Искрената ни вяра е диалог, диалог, диалог ... Без диалог, с неща като санкции, заплашващ език, наистина не е възможно да стигнем до никъде."

Преди Вашингтон да санкционира турското председателство на отбранителната промишленост, Анкара се е опитала да създаде работна група с американски служители в отбраната за оценка на въздействието на S-400 върху хардуера на НАТО.

Такива усилия обаче не отидоха никъде. Турция е направила покупката, след като не се е примирила с доставките на "Пейтриът" с производителя им Raytheon.

Държавният департамент на САЩ заяви миналия месец, че санкциите ще останат в сила, докато С-400 останат част от отбраната на Турция. И все пак наказанието на Вашингтон беше по-леко, отколкото се опасяваше, избягвайки турския банков сектор и не наранявайки крехката икономика.

Акар каза, че Турция се радва на добри работни отношения с Байдън, когато той е бил вицепрезидент по времето на Барак Обама между 2008 и 2016 г.

Ала в коментари, които вероятно ще предизвикат настръхване във Вашингтон, Акар също потвърди, че "преговорите продължават" по втори пакет от С-400, настоявайки, че те винаги са били част от руската сделка.

Турция достави първите батареи през юли 2019 г. и ги тества миналата година. Въпреки това, Акар заяви, че е "оптимист" за Турция да се върне към американската програма за изтребители F-35, тъй като е била важен купувач и производител на части.

Вашингтон предприе бързи действия, за да спре участието на Турция в програмата, като не ѝ позволи да придобие самолети от следващо поколение за отмъщение.

"Искаме да се върнем към програмата F-35, винаги сме оптимисти. Искаме това решение да бъде отменено", каза Акар.

Министърът на отбраната добави, че Турция все още води преговори за евентуални покупки на френско-италианската ракетна система SAMP / T, което е друг еквивалент на "Пейтриът".

"Ние сме в НАТО, ние сме с Европа, ние сме с САЩ ... Ние искаме да отговорим на нашите нужди (сигурност) от нашите съюзници," каза Акар.