Турция се закани да разшири сондажите в Източното Средиземноморие

Миналия месец Анкара спря проучването за петрол и газ до гръцки остров

Свят
15:30 - 11 Август 2020
865
Турция се закани да разшири сондажите в Източното Средиземноморие

Турция ще засили проучването за енергийни източници в Източното Средиземноморие. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който се закани, че Анкара ще бъде безкомпромисна по отношение на правата си въпреки напрежението с Гърция, информира АФП.

Проучването за петрол и газ отдавна е източник на напрежение между натовските съюзници Гърция и Турция. Отношенията между двете държави се обтегнаха още повече, след като Анкара възобнови сондажите.

Гърция призова за извънредна среща на външните министри на ЕС след решението на Турция да разположи изследователски кораб в спорните води.

Наливайки масло в огъня, Чавушоглу обяви, че Анкара ще издаде разрешителни за нови райони в "западната част на нашия континентален шелф" от края на август.

"Ние ще проведем всякакъв вид сеизмични проучвания, сондажни дейности. Нашата решимост е абсолютна", каза той пред журналисти.

"Ние ще защитим правата на Турция...в Източното Средиземноморие и няма да правим компромис с това по никакъв начин", категоричен турският дипломат.

Миналия месец Анкара спря проучването за петрол и газ до гръцки остров, отбелязвайки, че иска да види как ще тръгнат преговорите с Гърция и Германия.

Но миналия петък турският президент Реджеп Ердоган обяви възобновяване на проучванията, обвинявайки Гърция, че не спазва обещанията си.

ЕС разглежда турските сондажи край Кипър като незаконни.

Но Чавушоглу отбеляза, че въпреки "нашите добри намерения", Гърция действа "злонамерено". "Ако трябва да обвиняват някого, те трябва да винят Гърция", смята той.