Турция ще защити националните си интереси

Ердоган заяви, че това ще се случи чрез диалог и дипломация, но и с военна сила, ако се наложи

Свят
12:25 - 07 Август 2019
2184
Турция ще защити националните си интереси

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще защитава националните си интереси както чрез диалог и дипломация, така и с употребата на военна сила, ако това се наложи. Изказването е направено по време на традиционната му среща с турските посланици, с които е обсъдил актуални теми от световната политика.

Относно борбата срещу ФЕТО Ердоган заяви, че очаква САЩ да предприемат конкретни действия, независимо дали ще решат да екстрадират ръководителят на организацията Фетхуллах Гюлен в Турция, или ще престанат да снабдяват с оръжие терористичната кюрдска организация ПКК.
Във връзка с доставката на руските ракетни системи С-400, президентът подчерта, че няма конкретни доказателства, че противоракетната система застрашава НАТО или програмата за производство на изтребители F-35. „Ние ще защитаваме своите национални интереси когато е необходимо, посредством диалог, но и с по-меки елементи на сила. Понякога с принудителните методи на дипломацията, но, ако се налага, с употреба на реална сила”, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

По отношение на двустранния диалог с Европейския съюз президентът подчерта, че ако ЕС иска да бъде глобален играч, трябва първо да приеме Турция. „Членството на Турция не трябва да бъде жертва на волята на няколко държави”, категоричен бе Ердоган.