Турция свиква международна среща за Украйна

На дневен ред ще е мирният план на украинския президент Володимир Зеленски

Украйна
12:23 - 05 Октомври 2023
2263
Турция свиква международна среща за Украйна

Турция планира до края на октомври да бъде домакин на международна среща, целяща намиране на решение на конфликта в Украйна, съобщават ТАСС и "Блумбърг".

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че съветници по националната сигурност от редица страни, включително този на САЩ Джейк Съливан, ще посетят Истанбул за разговори. Русия не е поканена на срещата и все още не е известно дали Китай ще изпрати свой представител, поясниха източниците.

На дневен ред ще е мирният план на украинския президент Володимир Зеленски и намерението на Киев да проведе глобална среща на върха тази година за обсъждане на инициативата.

На свой ред руското посолство в Турция съобщи, че не е получило информация или покана за международната конференция за Украйна, която Анкара се готви да проведе до края на месеца.

Преговорите в Истанбул ще бъдат трета среща след проведените в Дания през юни и в Саудитска Арабия през август.

През юни в Копенхаген се състояха дискусии за Украйна между страните от Г-7, тези от БРИКС и Киев. Разговорите бяха съсредоточени върху прилагането на формулата за мир на Зеленски. Впоследствие Русия изрази готовност за преговори, но подчерта, че Москва няма да разглежда предложения за прекратяване на огъня.