Турция върна в Китай пътничка, след подозрения за новия вирус

Всички пътници, пристигащи от Китай, са проверявани на летището с термални камери

Свят
14:59 - 24 Януари 2020
1590
Турция върна в Китай пътничка, след подозрения за новия вирус

Турция е върнала в родината китайска пътничка, пристигнала от Ухан, която е била поставена под наблюдение за 36 часа в Истанбул, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, предаде частната телевизия НТВ.

"Пациентката, която разглеждаме като съмнителен случай, е поискала да се върне в родината и ние я изпратихме със специална линейка и медицински персонал. Макар че е изпратена обратно в страната си, проверяваме хората, с които е била в контакт", заяви здравният министър.

Той увери, че няма повод за създаване на паника сред гражданите и напомни, че новият коронавирус се разпространява по-бавно от други видове вируси, съобщи БТА.

Турция пригоди стая за карантина на летище Истанбул - голям международен транспортен център, който обслужва над 50 милиона пътници годишно. Там ще бъдат държани пътници със съмнения, че може да са заразени с новия коронавирус, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Пригоденото за целта помещение разполага с две легла, снабдено е с уред за пречистване на въздуха и друго специално оборудване. В него се предвижда евентуалните болни да бъдат държани временно, а на следващ етап да бъдат прехвърляни в болници.

Всички пътници, пристигащи от Китай, са проверявани с монтирани на летището термални камери, които следят за пасажери, чиято телесна температура превишава 38 градуса.

Главният лекар на летището - д-р Айкут Йенер Кавак, представи пред журналистите новата стая, като открои важността й от гледна точка на незабавното поставяне под медицинско наблюдение на болните, за които има съмнения, че може да са заразени с новия вирус.