Турция въвежда полицейско присъствие в самолетите

Този тип въздушна полиция се използва най-вече от страни като САЩ и Израел

Свят
13:42 - 01 Октомври 2019
1628
Турция въвежда полицейско присъствие в самолетите

Турските авиокомпании се задължават да наемат специално обучени полицейски служители на полети, предаде Анадолската агенция. Това се случва по разпореждане на турското Министерство на вътрешните работи, публикувано в официалния вестник на правителството – „Ресми Газет”.

Според постановлението, на всеки полет от Турция трябва да пътуват най-малко двама полицаи, облечени като цивилни. Само членовете на екипажа ще знаят кои са те.

Те ще имат задачата да предотвратят кражби в и на самолета, както и всякакви други инциденти на борда. Служителите на въздушната полиция ще седят сред пътниците и ще се намесват при нужда.

За целта полицията търси кандидати за въздушната полиция  - те трябва да имат петгодишен стаж в органите на реда. Специално за тях ще бъдат организирани допълнителни курсове по терминология на гражданската авиация, по преговори за освобождаване на заложници и специално обучение.

В края на всеки полет полицията ще изготвя доклади. Полицейските служители няма да се подчиняват на членовете на екипажа.

Този тип въздушна полиция се използва най-вече от страни като САЩ и Израел. Освен това всяка самолетна компания има такива шерифи, те обаче не летят с всеки полет. Въздушните шерифи обаче летят само с полети, които се определят като рискови след анализ на пътникопоток.