Турция заобикаля западните санкции срещу Москва

Нова авиокомпания ще превозва руски туристи в южната ни съседка

Топ
19:13 - 17 Април 2022
4882
Турция заобикаля западните санкции срещу Москва

Нова авиокомпания, която ще превозва руски туристи в Турция, предстои да започне работа в края на май, съобщава сайтът AirportHaber.

Според информация на изданието авиокомпанията първоначално ще стартира полетите с пет самолета Еърбъс.

Подаденото заявление за създаване на фирмата е вече одобрено от Главната дирекция за гражданско въздухоплаване на Турция, с което процесът е бил ускорен, отбелязва сайтът.

Заради санкциите, наложени на Москва заради войната в Украйна, регистрираните в Русия авиокомпании имат проблем да извършват международни полети. Това положение засяга и регистрирани в Русия авиопревозвачи, свързани с турските туроператори Корал, Пегас и Анекс, информира информационният сайт Хабертюрк. Експерти предупредиха, че редовните полети на турски авиокомпании до Русия не са достатъчни да поемат туристите, а и цената на билетите оскъпява почивките им, поради което са необходими и чартъри.  

По тази причина Турция започна да търси варианти, които да попречат санкциите на САЩ и ЕС да засегнат потока от туристи, който страната очакваше от Русия през тази година. 

Войната в Украйна заплашва да окаже тежко въздействие върху туризма на Турция, която е основна дестинация за руските и украинските туристи. Миналата година 4,6 милиона руснаци и 2 милиона украинци са били на почивка в страната. Руските туристи са били на първо, а украинските туристи - на трето място, по брой сред чуждестранните туристи, посетили Турция, сочат данните.