Турция започна военна операция в Северен Ирак

Свят
11:24 - 18 Април 2022
1516
Турция започна военна операция в Северен Ирак

Турското министерство на отбраната започна нова военна операция срещу бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак. Това съобщи Анадолската агенция.

Министърът на националната отбрана Хулуси Акар съобщи, че въоръжените сили са започнали сухопътна и въздушна операция срещу терористични цели в районите на Метин, Зап и Авасин-Басян.

Той пристигна в щаба на командването на военновъздушните сили заедно с началника на Генералния щаб генерал Яшар Гюлер, командващия сухопътните сили генерал Муса Авсевер и командващия военноморските сили генерал Аднан Озбал.

"Нашите героични пилоти успешно поразиха цели, състоящи се от скривалища, бункери, пещери, тунели, складове за боеприпаси и така наречените щабове на терористичната организация... Решени сме да спасим нашата благородна нация от терористичния бич, който преследва страната ни вече 40 години. Нашата борба ще продължи, докато не бъде неутрализиран и последният терорист", заяви Акар.

От близо 40 години между официална Анкара и забранените в Турция въоръжени групи на Кюрдската работническа партия (ПКК) се води битка за създаване на кюрдска автономия в Турция. Етническите кюрди съставляват значителна част от населението на страната - около 20%, което ги прави втория по големина народ в страната след турците. През годините на конфронтация Кюрдската работническа партия обяви няколко едностранни примирия.

юрдите живеят и в Сирия, като кюрдската държавна единица съществува само в Иракски Кюрдистан. В Северен Ирак има бази на ПКК.

По-рано телевизионният канал Haberturk съобщи, че турската опозиция е обвинила Ердоган, че е започнал войната в Сирия.