Турция започва нови сондажи в Средиземно море

ЕС наложи санкции на Турция през 2019 г. за сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър

Свят
14:07 - 25 Ноември 2022
1618
Турция започва нови сондажи в Средиземно море

"Планира се новата му мисия да бъде в Средиземно море", каза генералният директор на Турската компания за проучване на нефт (TPAO), Мелих Хан Билгин, подчертавайки, че сондажният кораб ще сканира зоната, покрита от така наречената "Синя Родина" - доктрина, предвиждаща турско влияние в големите части на Източното Средиземноморие за сметка на Гърция и други страни в региона.

"Абдулхамид Хан"в момента се намира на пристанището в Мерсин, южна Турция, в процес на поддръжка.

Анализаторите очакват Анкара да издаде навигационен телекс (Navtex), посочваща маршрута на кораба.

Въпреки че повечето анализатори се въздържат от прогнози, те не изключват възможността "Абдулхамид Хан" да се насочи към райони в изключителната икономическа зона на Либия, където в миналото са били провеждани сеизмични проучвания.

В същото време те също не изключват възможността мисията му да бъде в рамките на ИИЗ на Кипър.

Беше отбелязано обаче, че поне през последните месеци Турция е избягвала проучвания в райони, които биха могли да предизвикат напрежение в Източното Средиземноморие.

Въпреки това се появи нов пейзаж след новото споразумение между Гърция и Египет относно зоните за търсене и спасяване, дискусията в Гърция относно разширяването на териториалните води до 12 мили в определени райони, посещението на гръцкия външен министър Никос Дендиас в Либия и Кайро и реакциите в Атина срещу правителството в Триполи.

Междувременно ръководството в Анкара е разтревожено от реакцията на Държавния департамент на САЩ на изявленията на турския министър на отбраната Хулуси Акар за бойната готовносте на руските С-400, които Турция е закупила от Москва. Вашингтон казва, че руската противовъздушна система "е заплаха за НАТО" и призова за нейното премахване и предупреди за нови санкции, ако бъдат закупени нови руски оръжейни системи.

Според турските медии няколко часа след острата реакция американският посланик в Анкара Джеф Флейк е посетил Акар.

Припомняме, ЕС наложи санкции на Турция през 2019 г. за сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Освен това ЕС въведе финансови ограничителни мерки срещу Анкара, намалявайки размера на помощта за Турция за 2020 г. (субсидии, предвидени за периода на преговорите за присъединяване към ЕС), и също така прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа дейностите си по кредитиране в тази страна, по-специално по отношение на кредитирането срещу държавно обезпечение.