Туризмът зове държавата: Имаме нужда от подкрепа!

Актуални новини
12:52 - 02 Март 2021
1348
Туризмът зове държавата: Имаме нужда от подкрепа!

На протест пред Министерския съвет излязоха представители на туристическия бранш. Те настояват за различни видове държавна помощ заради извънредната обстановка.

Основни искания са намаляване на ДДС за туризма на 5 процента в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина.  

„Къде са ни парите от НАП?“, попитаха протестиращите и посочиха, че „няма финансиране“.

„Една година сме получили един процент от оборота си, т.е. всичко, което са получили туроператорите като подкрепа. За една година ние не работим, но поддържаме офис, продължаваме да трупаме разходи“, споделиха пострадалите браншовици.

„А парите са по всички доставчици из цял свят. Имаме нужда от подкрепа“, „Принудихме се да вземем кредит, аз специално съм взела 4500 лв., които ми разрешиха веднага“, са само част от проблемите, които обявиха от туристическияу бранш.

„Исканията ни са за ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите и програмите, по които сме участвали“, обяви Павлина Илиева от обединение „Бъдеще за туризма“,.

По думите й са необходими 69 млн. лв. за последващо финансиране, с които да бъде учреден гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията.

Изплащането трябва да започне след 13 март.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти не подкрепят протеста. Те смятат, че този подход ще генерира неравнопоставеност по отношение на подобна държавна помощ.