Турски войник е бил убит днес в Ирак

Свят
12:00 - 24 Август 2023
1384
Турски войник е бил убит днес в Ирак

Турски войник е загинал от огън, открит от кюрдски бойци днес в Северен Ирак по района, където Турция извършва операция с кодово име Лапа-Ключ, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на съобщение на Министерството на националната отбрана на Турция.

Военнослужещият е бил ранен при стрелбата и откаран в болница, където по-късно е издъхнал.

"В района на операцията Лапа-Ключ на 24 август 2023 г. нашият героичен другар, старши сержант от пехотата Али Демир, беше тежко ранен в резултат на огън, открит от членове на сепаратистката терористична организация срещу военни, осигуряващи охраната на пътищата в района на базата, и въпреки всички интервенции, направени в болницата, където беше настанен, той не можа да бъде спасен и загина като мъченик", се посочва в съобщението на министерството.

Министърът на националната отбрана Яшар Гюлер също публикува съболезнователно послание за загиналия, пише БТА.

През април миналата година Турция започна операция Лапа-Ключ, насочена срещу бойците на ПКК, активни в районите Метина, Зап и Авасин-Басян в Северен Ирак, близо до турската граница.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.