Турски журналист откри гроба на голямата любов на Ататюрк в София

Създателят на нова Турция иска ръката на Димитрина Ковачева, но баща й, който е военен министър, отказва

Едно време
14:50 - 17 Февруари 2020
13830
Турски журналист откри гроба на голямата любов на Ататюрк в София

Турски журналист откри гроба на голямата любов на Мустафа Кемал Ататюрк в София. След дълги проучвания журналистът Мурат Кахриман намери гроба на Димитрина Ковачева, положи венец цветя и остави снимка на нея и възлюбления и Кемал, пише bgnovini.eu.

В Турция тяхната голяма любовна история е много известна и Димитрина е уважавана и почитана като дамата на сърцето на “бащата на нацията”.


През 1913 г. Мустафа Кемал пристига в България като военен аташе. Той е на 32 години – красив и напет. Френски списания го определят като един от най-чаровните и елегантни мъже в световната дипломация. Синеокият майор един ден се запознава с чудно хубава девойка – Димитрина Ковачева, втората дъщеря на генерал Стилиян Ковачев, бивш министър на войната. 21-годишната Мити, както ѝ казват галено, току-що се е върнала от Швейцария, където учи литература и музика.

Помежду им пламва романтична и красива любов, но когато Ататюрк иска ръката на Димитрина, баща й не се съгласява и я сгодява набързо за друг. И двамата до края на живота си таят в сърцето тази голяма невъзможна любов. Малко преди да умре Мити възкликва: “Сънувах Кемал”. 

В края на октомври 1931 г. Кемал Ататюрк изповядва: „Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм, съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам безпределно българския народ още от детинство. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.”

На снимката горе: Мустафа Кемал Ататюрк
и Димитрина Ковачева (дамата вляво)