Туск: ЕС трябва да направи граничната сигурност свой приоритет

ЕС
17:12 - 12 Април 2024
1699
Туск: ЕС трябва да направи граничната сигурност свой приоритет

Целият Европейски съюз трябва да смята отбраната на територията си и защитата на границите на Съюза за приоритет, заяви полският министър-председател Доналд Туск, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.

Туск добави, че по време на бъдещото полско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2025 г., Варшава ще постави въпроса за сигурността на дневен ред в Брюксел.

Говорейки след обща пресконференция с естонската министър-председателка Кая Калас, Туск заяви, че и Варшава, и Талин разбират, че в условията на продължаваща война в Украйна сигурността е приоритет, отбелязва БТА.

„Постигнахме съгласие, че общата ни цел е мобилизацията и мотивирането на всички партньори в Европа да предоставят възможно най-интензивната и ефективна помощ на Украйна във въоръжената съпротива срещу руската агресия“, каза полският министър-председател.

Той добави, че разговорите с Калас са включвали нелегалната миграция, като Полша забелязва все повече сигнали, че беларуският режим на Александър Лукашенко иска да използва миграцията и натиска върху общата граница на двете страни, за да постигне политическите си цели и да дестабилизира Централна Европа.

Туск заяви, че ще убеди европейските си партньори да се отнасят към нелегалната миграция като истински приоритет.

„За да може целият ЕС, не само Полша, да признае необходимостта от отбрана на територията ни, от защита на границите ни, от граничен контрол като европейски приоритет“, изтъкна той.