Туск: Правителството на Орбан открито мина на страната на Русия

Русия
17:39 - 08 Декември 2023
3875
Туск: Правителството на Орбан открито мина на страната на Русия

Унгарското правителство открито е "заело руска позиция". Това каза Доналд Туск, който се очаква да стане следващият премиер на Полша. 

Запитан за евентуалните му преговори с унгарския министър-председател Виктор Орбан, Туск каза, че няма смисъл да се опитва да убеждава Орбан в каквото и да било. "Имаме работа с правителство, което открито премина на руските позиции... Нека бъдем честни. Неговите отношения с Москва и Путин са органични и не мисля, че ако го убеждавам, това ще може да промени отношението му", каза той пред TVN 24, цитиран от "Европейская правда".

Туск отбеляза, че правителството на Орбан блокира решенията, според които Полша трябва да получи 800 милиона евро от ЕС за оръжия, прехвърлени на Украйна.

„Ядосан съм, че в последния момент – когато те бързат да не изпуснат парите си... не можаха да решат с Орбан толкова важен въпрос за нас като 800 милиона евро за оръжия“, каза той, имайки предвид правителството на Матеуш Моравецки.

Туск обеща, че ще бъде твърд на Европейския съвет, където ще се обсъждат важни въпроси, свързани с Украйна.

„Убеден съм, че днес повечето лидери ще вземат под внимание мнението на Полша, когато става дума за украинския въпрос, както и за Унгария и Орбан.“