Творческият директор на "Баленсиага" насочи вниманието към войната в Украйна

Демна Гвасалия e бежанец от Грузия

Стил
14:48 - 07 Март 2022
2423
Творческият директор на "Баленсиага" насочи вниманието към войната в Украйна

Творческият директор на модна къща "Баленсиага" Демна Гвасалия насочи вниманието към войната в Украйна при представянето на колекцията за сезон есен-зима 2022/2023 на Седмицата на модата в Париж, предаде Ройтерс.

Той си спомни личната травма, която получил като бежанец от Грузия.

Гостите на ревюто бяха посрещнати с блузи с къс ръкав в цветовете на украинския флаг. Те бяха придружени от бележка с обяснение, че войната е изострила болката от травмата, която Гвасалия е получил през 1993 г. Тогава "се случи същото в моята родина и завинаги станах бежанец".

„Ние, като бранд, трябва да направим нещо... не можем да вземем оръжия и да отидем да се бием там, но можем да използваме гласовете си", казва Гвасалия в интервю за Ройтерс.

Ревюто започна с жена в черна рокля, подобна на пелерина, която носеше найлонова торба за боклук под обилен снеговалеж. Тя беше последвана от вървящи срещу вятъра и снега манекенки с широки панталони, големи качулки и тоалети с щампи на цветя.  Гвасалия, който е влиятелен дизайнер, има централна роля във възхода на уличните стилове.

Той казва, че е прекарал две години в Украйна след войната в Грузия, където все още има семейство, а след това се е установил в Германия. 

"Когато минете през война, никога не забравяте това", каза Гвасалия, чийто роден език е руският.

По-рано модният бранд изтри всички снимки от профила си в Инстаграм, който има 12,8 милиона последователи. В него остана само изображение на украинското знаме. Обяснението е, че  ще се използва единствено за споделяне на информация за ситуацията в Украйна. 

Компанията "Керинг", чиято собственост е модната марка, обяви, че прекратява дейността си в Русия, като временно затваря двата си магазина там.