У нас летят 35 самолета "Чесна"

276 души имат тапия за частни пилоти

Актуални новини
16:31 - 03 Април 2019
4167
У нас летят 35 самолета "Чесна"

276 души у нас имат лиценз за управление на самолет като т.нар. частни пилоти, а 35 е броят на машините "Чесна", съобщиха от Главната дирекция за гражданско въздухоплаване. 

Има специални процедури за летателна техническа годност, която се проверява ежегодно, обясни на брифинг в транспортното министерство шефът дирекцията Станимир Лешев след катастрофата с четирима нашенци в Северна Македония. Той посочи, че очакват германските си колеги за съдействие за проверка на летателната способност, дали машината е била изправна, защото е с немска регистрация. 

Модификацията на разбилия се самолет е с 6 броя седалки, леко въздухоплавателно мощно средство, с херметически затворена кабина, което може да се издига на височина до 7 000 метра, като излетната му маса е 1,8 тона.

Решението спрямо метеорологичните условия се взима от пилота, а тук става въпрос за професионални пилоти, които могат да предприемат персонално летене, увери директорът на ГВА.

За да не се спекулира с информация, Лешев призова да се изчака официалното становище на разследващите органи относно самоличността на жертвите.