Убиецът и безумец Димитър Любенов бил пиян и друсан с кокаин

Шофьорът, който карал с 1,73 промила алкохол в кръвта, е направил селфи в "Порше"-то си

Новини
08:30 - 27 Септември 2022
6023
Убиецът и безумец Димитър Любенов бил пиян и друсан с кокаин

Димитър Любенов е бил тежко пиян, не е можел да се крепи на крака, затова е взел кокаин, за да се вдигне и прибере с поршето си. Така експерт обясни пред “24 часа” защо мъжът, който катастрофира и уби французин, е имал следи от бързоразграждащата се дрога в кръвта си, в която са отчетени и 1,73 промила алкохол.

Катастрофата стана в неделя около 4 ч сутринта. Любенов карал по околовръстното на София в посока “Младост”, когато в района на търговски център от локалното излязъл “Форд Фокус”. Модерното порше блъснало отзад малката кола, в която били французите Лорен Пети и Брижит Лабиш. Ударът бил толкова силен, че фордът се обърнал по таван. От камшичния удар Пети починал на място, тъй като гръбначният му стълб бил прекъснат. Мъжът имал и тежка гръдна травма. Починал е на момента и не е усетил нищо, обясниха специалисти по подобен тип травматизъм.

Любенов слязъл от колата и се обадил на своя съдружник веднага след удара.

“Митко плачеше, каза, че е направил много тежка катастрофа, може би е убил човек и ще си понесе последствията”, разказа мъжът. Той вдигна телефона на Любенов, говори, но не се представи с имената си.

Именно партньорът бил пръв на местопроизшествието. “Не знам какво стана, ударих го отзад”, плакал Любенов. И помолил съдружника си да се грижи за болната му майка и сина му.

“Беше на работа цял ден, Митко не пие и не взема дрога. Какво ли лошо не се написа за него, само вие потърсихте и другата страна”, каза съдружникът преди да станат ясни резултатите от пробата. И посочи, че ако е искал, Димитър е можел да избяга.

“4 сутринта е било, нищо не му е пречело да си тръгне и да каже, че колата му е открадната”, обясни мъжът. Добави, че поршето е лизингово.

Съдружникът призна, че Димитър повтарял “К'во ви пука за французин, вие българи ли сте”, но обясни, че мъжът е бил в истеричен пристъп. През това време шофьорът на другата кола - Петър Александров, опитвал да извади Пети и Лабиш. Той карал двамата към летище София, след като били в Банско на рожден ден. Синът на Пети е женен в града за жена от Монтана. Александров също е от града в Горна Мизия. Той помоли репортер на “24 часа” да се свърже по-късно с него, но след това не отговори на обажданията му.

Вместо да помогне, Любенов се държал безочливо. “К'во ви пука за тия французи, вие българи ли сте”, казвал той, обясни свидетел на наглото поведение на мъжа. Очевидецът е дал показания в прокуратурата, те са подкрепени и от други хора, видели грозните сцени.

Димитър Любенов в своя бърз автомобил

Затова не е изключено Любенов да бъде обвинен и за хулиганство. Поведението му след инцидента възмути и говорителката на главния прокурор Сийка Милева, която напомни, че всички сме хора без значение от националността и произхода си.

По думите ѝ е възможно Любенов да понесе наказателна отговорност и за това, че не е оказал помощ. Мъжът не дал и проби с дрегер за алкохол и дрога. Съгласил се обаче да даде кръв във ВМА. Така се оказало, че е седнал зад волана на 1,73 промила алкохол и след употреба на кокаин.

Вероятно обаче промилите са повече, тъй като в изследването е отразено количествто към момента на вземане на пробата. Същото важи и за кокаина. Затова експертът, с когото “24 часа” говори, смята, че дрогата е взета непосредствено преди шофирането. Причината е, че бензоилметилекгонин, каквото е химичното име на наркотика, е кристален тропанов алкалоид, който се разгражда за по-малко от 3 часа в организма.

Заради дрогата и алкохола ще се преценява дали обвинението на Любенов да не бъде променено.

Сега той е подведен под отговорност за причиняване на смърт при непредпазливо шофиране. Възможно е обаче новото му обвинение да е за умишлено убийство на пътя, уточни Милева.

“Много трудно е един прокурор да обясни защо е повдигнал обвинение по непредпазливост, когато по делото категорично са събрани доказателства, че водачът е употребил алкохол, че е приел няколко вида наркотични вещества и че не се е съобразил със скоростта в определения участък, какъвто е случаят с Милен Цветков, в който беше повдигнато обвинение за евентуален умисъл.

В конкретния случай с Любенов това е преценка на наблюдаващия прокурор, но съм убедена, че ще бъдат изследвани всички обстоятелства”, каза говорителката на главния прокурор. Тя визираше Кристиан Николов, който шофираше на 3 вида дрога, когато блъсна и уби телевизионната звезда. Той получи 9 години затвор на първа инстанция, но не за умишлено убийство на пътя, а за такова по непредпазливост. Прокуратурата обжалва.

Милева напомни и че главният прокурор е предложил да се увеличат наказанията за пияни и дрогирани водачи. Сред идеите на Иван Гешев попадат и такива за отнемане на колите на шофьори, причинили катастрофи при подобни обстоятелства.

Досега Любенов не е имал в досието си каране след употреба на алкохол и/или дрога. За сметка на това е шофирал мощното си порше с 11 неплатени глоби за превишена скорост. Те са на стойност от 1950 лв.

От 2003 до 2009 г. той имал 6 глоби, които е платил. На 5 април м.г. Любенов бил спрян от патрул, защото карал без колан. Писали му акт за 20 лева, а при проверка в системата открили 6 невръчени фиша за скорост. Така му връчили глоби за 1250 лева. Вместо да ги плати, Любенов продължил да натиска газта и през юли получил нови 5 фиша за превишена скорост с обща стойност 700 лева. Така той е карал с 11 неплатени фиша за 1950. Други 12 за общо 2350 лева вече бил платил.

Сред нарушенията му попадат и такива за каране с над 50 км/ч повече от максималната позволена скорост извън града. Там глобата е 600 лева. Любенов е хващан зад волана и с над 40 км/ч в населени места, където санкцията е същата. И за двете не се предвижда отнемане на книжката, каквото има при каране с над 50 км/ч в населено място.

Димитър винаги вика шофьор от “Дринк енд драйв” (“Пий и карай”), когато е употребил алкохол. Не мога да си обясня станалото. Това коментира ексклузивно пред “24 часа” пожелалата анонимност половинка на Димитър Любенов, който на 1,73 промила алкохол и дрогиран с кокаин блъсна кола и уби возещия се в нея французин Лорен Пети.

Жената на Димитър, която е и майка на сина му, каза, че ѝ е трудно да си обясни случилото се. Описа половинката си като най-разумния човек. “Дори аз скоро имах рожден ден и ми прати на скрийншот номер на шофьор, който да ме вземе с моята кола”, посочи жената.

“Аз нямам обяснение за случилото се и не мога да повярвам. Той е много организиран и много отговорен човек”, добави тя.

“Димитър спира колата, за да помогне на пострадали животни, не вярвам, че е казал: “К'во ти пука за тия французи”. Не го вярвам, но не съм била там”, каза още майката на 3-годишния син на Любенов. Обясни, че детето им винаги се возело в столче.

За мен остава да се боря, каза жената. И обясни, че не знае откъде се е прибирал Димитър в 4 сутринта.