Убиха четирима бойци на "Хизбула"

Напрежението на границата между Ливан и Израел расте

Новини
20:12 - 17 Октомври 2023
3224
Убиха четирима бойци на "Хизбула"

Напрежението по границата между Ливан и Израел днес се засили, след като бяха убити четирима бойци на "Хизбула". Израелските сили и въоръжени групировки в Ливан взеха участие в поредица от сблъсъци след началото на войната в Газа между израелските въоръжени сили и военизираната групировка "Хамас".

Днешната ескалация се случи на фона на опасения, че войната би могла да се разпространи в Ливан, където "Хизбула" изрази силна подкрепа за палестинската групировка в Газа.

Досега размяната на артилерийски огън между "Хизбула" и Израел беше ограничена до няколко селища по границата. Израел заплаши, че ако "Хизбула" отвори нов фронт, целият Ливан ще понесе последствията.

По-рано днес израелските въоръжени сили казаха, че са убили четирима бойци, които се опитали да заложат взривни устройства до гранична ограда между Израел и Ливан.

Също днес противотанкова ракета, изстреляна от Ливан, се приземи в град Метула в Северен Израел и рани трима души, каза медицинският център "Зив" в Сафед. Часове по-късно "Хизбула" публикува изявление, в което пое отговорност за атаката. Не е ясно дали ранените са цивилни или войници, но Израел нареди на цивилните да се евакуират от района на границата с Ливан.

Националната новинарска агенция на Ливан съобщи, че Израел е отговорил на атаката с артилерийски удари и с бял фосфор в няколко погранични района в Южен Ливан. Израелските въоръжени сили казаха, че танковете им открили огън по Ливан, след като противотанкова ракета била изстреляна през границата.

Междувременно съветникът по националната сигурност на Израел прогнозира, че САЩ ще "се намесят", ако войната в Газа ескалира до степен, в която Иран и "Хизбула" се присъединят към "Хамас".

В излъчена по телевизията пресконференция Цахи Ханегби отбеляза подкрепата от страна на американския президент Джо Байдън, включително разполагането на военноморски кораби в Средиземно море и публично отправеното предупреждение към "Хизбула" и Техеран да стоят настрана от сраженията.

"Той дава ясно да се разбере на нашите врагове, че ако те дори си представят, че могат да участват в настъплението срещу гражданите на Израел, ще има американска намеса тук", каза Ханегби.

"Израел няма да бъде сам... Американските сили са тук и те са готови", добави той, без да дава повече подробности.