Убиха един от най-висшите духовници в Иран

Солеймани е бивш представител на върховния лидер на страната

Свят
17:39 - 26 Април 2023
3266
Убиха един от най-висшите духовници в Иран

Иранският аятолах Абас Али Солеймани, член на най-влиятелния духовен орган на Иран - Съвета на експертите, е бил убит в сряда сутринта. Покушението е било извършено в банка в северния град Баболсар, съобщават местните медии.

Убиецът на Солеймани е бил задържан, съобщи информационната агенция Fars, цитирана от Йерусалим пост. Губернаторът на северната провинция Мазандаран, където е станало покушението, заяви, че аятолахът е бил убит от охранител в банката, пишат иранските държавни медии.

Първоначалните разследвания показват, че нападателят е стрелял безцелно и не е знаел, че Солеймани е там, въпреки че мотивът на задържания за убийството все още не е ясен, казва губернаторът.

Солеймани е бивш представител на върховния лидер на Иран - аятолах Али Хаменей. Представителите на Хаменей са духовници, които изпълняват функциите си от името на върховния лидер на провинциално ниво. 88-членният Съвет на експертите пък контролира, назначава и теоретично може да уволни върховния лидер.

75-годишният аятолах Солеймани беше имамът, който водеше седмичните петъчни молитви в градовете Кашан (централната провинция Исфахан) и Захедан (югоизточната провинция Систан и Белуджистан). В Систан и Белуджистан се провеждат едни от най-мащабните протести от септември 2022 г. насам, които гражданите водят срещу режима на Хаменей.

Припомняме, че през април миналата година предполагаема джихадистка атака в североизточния свещен град Машхад доведе до смъртта на двама духовници и до раняването на друг.