Убийцата на Татарски получи най-тежката присъда срещу жена в руската история

Даря Трепова не се призна за виновна по обвинението в тероризъм и незаконен трафик на експлозиви, но призна вина за фалшифициране на документи

Новини
17:32 - 25 Януари 2024
2975
Убийцата на Татарски получи най-тежката присъда срещу жена в руската история

Съдът в Санкт Петербург осъди 27-годишната Даря Трепова на 27 години затвор по делото за терористичната атака в кафенето в Санкт Петербург миналата година, при която загина военният кореспондент Владлен Татарски (истинското име - Максим Фомин) почина, предаде ТАСС.

Трепова бе обвинена в извършване на терористична атака, незаконен трафик на взривни устройства и фалшифициране на документи във връзка с взрива на 2 март м. г. , при който загина руският военен блогър Владлен Татарски (истинското име - Максим Фомин). Трепова беше заснета на видео как връчва на Татарски статуетката мигове преди експлозията.

Взривът избухна в заведение на брега на река Нева в историческото сърце на втория по големина град в Русия,

по време на среща на Татарски с негови симпатизанти.

"За съвкупността от престъпления, в съответствие с части 3 и 4 на член 69 от Наказателния кодекс на Руската федерация, окончателното наказание на Трепова се определя чрез частично добавяне на наложените наказания под формата на лишаване от свобода за срок от 27 години с изтърпяване на присъдата в поправителна колония с общ режим с ограничение на свободата за срок от 2 години, глоба от 600 хиляди рубли", каза председателят на съдебния състав Тимур Жидков, обявявайки диспозитива на присъдата.

Прокурорите бяха поискали присъда от 28 години затвор и глоба от 800 000 рубли по обвинения в тероризъм и фалшифициране.

Съдът призна Трепова за виновна по всички повдигнати срещу нея обвинения:

  • за терористичен акт, извършен от организирана група, довел до умишлена смърт на лице;
  • за незаконно носене на взривни устройства, извършено от организирана група;
  • за използване на подправени документи за прикриване на друго престъпление.

Делото се гледа при засилени мерки за сигурност.

Присъдата на Трепова е най-тежката присъда срещу жена в руската история.

Преди това максималната присъда беше 25 години затвор. Сегашното законодателство не предвижда доживотен затвор за жени, отбелязва ТАСС.

Трепова не се призна за виновна по обвинението в тероризъм и незаконен трафик на експлозиви, но призна вина за фалшифициране на документи. По време на съдебния процес Трепова заяви, че не е знаела, че в пакета с бюста, който е дала на Татарски, има бомба.

Защитата ѝ възнамерява да обжалва присъдата.

Тя посочи, че е действала по нареждане на мъж в Украйна, когото познавала като "Гещалт" (на немски "Форма"), който ѝ изпращал пари и инструкции няколко месеца преди атентата в кафенето.

40-годишният Татарски беше пламенен поддръжник на военните действия на Кремъл в Украйна и често пишеше материали за боевете от фронтовата линия.

Другият подсъдим - Дмитрий Касинцев, в чийто апартамент беше задържана Трепова, бе осъден на една година и девет месеца в наказателна колония с общ режим. Касинцев се призна за виновен по обвинението в неуведомяване за престъпление, но отхвърли обвинението в прикриване на престъпление.

Руските власти обвиниха украинските разузнавателни служби за организирането на бомбения атентат. Властите в Киев не са отговорили директно на обвинението, но съветник на украинския президент Володимир Зеленски описа експлозията като част от вътрешните сътресения в Русия.