Убийците в Родопите не дали и лев кръвнина

За близките на жертвите остава само мъката

Общество
11:24 - 04 Октомври 2019
3785
Убийците в Родопите не дали и лев кръвнина

И лев кръвнина не са получили роднини на жертвите на жестоки убийства в Родопите през последните десет години. Това твърдят пред 24rodopi.com юристи с дългогодишна практика в съдебната зала.

Изпълнителните дела стоят „на трупчета“ от години, но от извършителите просто няма какво да се вземе. Нито един от тях не притежава имущество на свое име, с което евентуално да се покрие част от разпореденото от съда обезщетение.

С най-дългогодишен стаж зад решетките в момента е убиецът от Джебел Мерт Мехмед. От 60 месеца той излежава 30-годишната си присъда за зверското убийство на 24-годишна жена и 7-годишната й дъщеричка в родопския град.

Зверството бе извършено в нощта на 20 срещу 21 април 2014-та. Мерт се промъкнал в жилището на жертвите и ги посякъл с брадва. Убиецът трябва да заплати 450 000 лева кръвнина.

12 години в затвора ще прекара 62-годишният овчар Петър Русев, който уби зверски 51-годишната си приятелка Милена Стефанова в смолянското село Турян. 100 000 лева обезщетение пък трябва да получи майката на жертвата.

25 години пък ще лежи в затвора Мехмед Хасан от Момчилград, който уби 7-годишната Дамла в родопския град. Това реши преди по-малко от месец Върховният съд. Палачът на детенцето ще трябва да плати обезщетение на близките в размер на 400 000 лева. Едва ли обаче това ще се случи, дори след четвърт век, прекаран в килия, сочи практиката след подобни дела.

Присъда излежава в момента и Гьокчан Гюлестан. Крехката наглед девойка уби с нож 20-годишния Бекир Рамадан в личния му автомобил преди три години. Причината, според младата жена, била, че младият мъж я изнудвал със секс компромати. Гьокчан трябва да изплати кръвнина в размер на 300 000 лева.

В затвора в момента излежава 7-годишната си присъда и Нурсен Христов. На 17-годишна възраст той застреля мъж в района на пазара в Кърджали. Обезщетението, което трябва да плати на семейството на жертвата, е в размер на 125 000 лева.

Двама са в килия в момента заради убийството на 41-годишен мъж в Смолян. Очаква се делото срещу сочените за извършители да стартира след като всички експертизи бъдат изготвени. Трупът на жертвата бе открит в гора край родопския град през април. Георги Г. тъкмо бил излязъл от затвора, когато двамата, също бивши пандизчии, го убили, посочват от прокуратурата.

На челната снимка: Гьокчан Гюлестан