Учен: Всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит

Здраве
13:15 - 29 Юли 2023
3319
Учен: Всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит

1,1 млн. души в света ежедневно умират от вирусен хепатит В и С. В България от тези видове хепатит умира по един пациент на ден. Към 87 000 души в страната ни са с хепатит С и около 250-300 000 души са с хепатит В. Това заяви председателят на Дружеството по гастроентерология проф. Красимир Антонов по Нова тв.

По думите му е нужно в България да лекуваме около 5000 пациенти ежегодно, но за м.г. медицинска помощ са получили само 641 пациенти, уточни медикът от столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Според статистиката, всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит, без да подозира за това. Не случайно го наричат "тихия убиец" .

„Целта ни е 90% диагностика на хората в България, които са заразени и смъртността да спадне с 65%”, поясни д-р Антонов.

Приоритетните цели са да се обхванат рисковите групи, хората в затвора, каза медикът. Той уточни, че бременните жени трябва да се изследват за хепатит В и С. Коварното на тези инфекции е, че човек нито го боли, нито го сърби и затова не би отишъл на лекар. Всеки български гражданин, навършил 40 или 60 г. подлежи на безплатно изследване за хепатит В и С. Имаме национален скрининг, уточни проф. Антонов.

През 2021 г. беше приета национална програма за превенция на вирусните хепатити. „Борбата с вирусните хепатити е отдавна. Въвеждането на ваксинацията за новородени през 1992-93-та година е началото на битката с вирусните хепатити”, каза проф. Красимир Антонов.