Учени култивираха месо от трева
Британци отглеждат култивирани клетки от прасе, които един ден могат да се превърнат в бекон
Учени от университета в Бат, Великобритания, отгледаха животински клетки върху стръкчета трева като метод за създаване на култивирано в лаборатория месо, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА. Ако процесът може да бъде възпроизведен в промишлен мащаб, такова месо може да се появи в магазините и ресторантите.
Култивираното месо е алтернативен източник на протеини за изхранване на света, обясни инженер-химикът д-р Мариан Елис от университета в Бат. В нейната лаборатория се отглеждат култивирани клетки от прасе, които един ден могат да се превърнат в бекон, без да е необходимо животното да бъде убито.
За да бъдат възпроизведен вкусът и текстурата на бекона, ще са необходими продължителни изследвания. За да има месото структура, клетките трябва да се отглеждат върху матрица. В Бат експериментират тази матрица да е естествена - трева. Учените разработват метода с миши клетки, които се използват по-лесно и са по-евтини.
Първият отгледан лабораторно бургер се появи в Холандия през 2013 г. Цената му обаче беше огромна - 250 000 евро. През декември 2018 г. беше произведена „пържола” от клетки в лаборатория в Израел. Ивица от нея струваше 50 долара, но създатели ѝ признаха, че трябва да я усъвършенстват.