Учени: Омикрон убива със закъснение?

Новини
17:53 - 09 Февруари 2022
13163
Учени: Омикрон убива със закъснение?

Новият вариант на коронавируса - Омикрон - беше за първи път регистриран в Южна Африка през ноември 2021 г. Той бързо доведе до ръст в броя на случаите там. На 17 декември бяха отчетени рекордните 24 000 случая за едно денонощие. Сега новозаразените са далеч по-малко, но пък смъртните случаи на пациенти с коронавирус се увеличиха драстично. Защо?

На фона на рекордния брой новозаразени, в Южна Африка на 17 декември бяха отчетени 35 смъртни случая. Месец по-късно - на 18 януари - те вече са 87 за денонощие. Смъртността и в следващите две седмици се запазва висока. Математикът от Кеймбридж Ридхваан Сулиман дава възможно обяснение за това: "Голямо забавяне и/или по-бавно отчитане".

Смъртността в пандемията обикновено е резултат от нивата на заболеваемост преди 2 до 3 седмици. Защото ако пациент се зарази и разболее тежко, той влиза в интензивно отделение няколко дни след инфекцията. В него пък прекарва средно около 10 дни преди окончателно да загуби битката с болестта. Ако пациентът почине, неговата смърт бива отчетена още 2 до 3 седмици по-късно. Хипотезата, която Сулиман изказва, е, че отчитането на данните от Омикрон в Южна Африка става дори по-бавно. Причината са както коледните и новогодишни празници, така и по-ограниченият капацитет в резултат от бързото разпространение на новия вариант на вируса.  

Боледуването с Омикрон в повечето случаи преминава по-леко, отколкото това с Делта мутацията на коронавируса. Но това далеч не значи, че никой не умира след инфектиране.