Учени: Омикрон вероятно няма да е последният вариант на Covid-19

Колкото по-бързо се разпространява вирусът, толкова повече възможности има за мутации

Новини
12:56 - 17 Януари 2022
2639
Учени: Омикрон вероятно няма да е последният вариант на Covid-19

„Колкото по-бързо се разпространява Oмикрон, толкова повече възможности има за мутация, което потенциално води до повече варианти“, казва Леонардо Мартинес, епидемиолог от Бостънския университет.

Изследванията показват, че Омикрон е около два пъти по-заразен от Делта варианта и четири пъти по-заразен от оригиналната версия на вируса. Той вече има около 30 мутации в шипковия протеин и това му позволява да се прикрепя по-бързо към човешките клетки. Шансовете вирусът да зарази и да се задържи при хора с отслабена имунна система, му дава повече време за развитие на мощни мутации, смятат учените, но изглежда, че и за тях

поведението на вирусите е непредвидимо, защото противно на това IHU вариант, идентифициран във Франция с 46 мутации поне засега не показва голямо разпространение.

Омикрон причинява по-леко заболяване и това дава надежда, че може да бъде началото към мутиране в по-лек вариант като обикновена настинка.

Но не винаги вирусите стават по-малко смъртоносни с времето, защото има много възможни пътища за еволюция. Животните се заразяват също и биха могли да развият нови варианти, които да мутират в тях и да се върнат обратно към хората. Затова експертите смятат, че масовата ваксинация би предотвратила появата на новите варианти.